Autocestom do Rače početkom 2024. godine

10.11.2020. 09:57 / Izvor: Glas Srpske
Autocestom do Rače početkom 2024. godine

Završetak autoputa od Bijeljine do Rače , Duga 17 kilometara, očekuje se do 2024. godine.

Republika Srpska čvrsto je odlučila da što prije autoputem poveže Banja Luku i Beograd, a time i Beograd i Sarajevo, što će dodatno ojačati suradnju sa Srbijom, rekao je ministar prometa i veza Republike Srpske Đorđe Popović, navodeći da završetak autoputa od Bijeljine do Rače , Duga 17 kilometara, očekuje se do 2024. godine.

Izgradnja dionica od Bijeljine do Rače i od Vukosavlja do Brčkog jedan je od, kako je naglasio, najvažnijih infrastrukturnih projekata i interesa RS-a, ali i FBiH i Brčko distrikta.

"Završetak dionice od Bijeljine do Rače očekuje se početkom 2024. Paralelno će se graditi most na Rači i granični prijelazi. Ovo će biti značajan iskorak u povezivanju, a na značaju će dobiti i mreža autoputeva kroz Srpsku", rekao je Popović.

Podsjetio je da je autoput dug 70 kilometara podijeljen na tri dionice: Vukosavlje - Brčko, Brčko - Bijeljina i Bijeljina - Rača. Nakon javnog poziva za financiranje, projektiranje i izgradnju dionice autoceste od Vukosavlja do Rače, pristiglo je 11 prijava, a u tijeku je pregled pristiglih ponuda, nakon čega će tvrtke koje ispunjavaju uvjete ući u drugu fazu postupka.

"Nadam se da će Republika Srpska u dogledno vrijeme izabrati izvođače za ove tri dionice", rekao je Popović.

Govoreći o izgradnji dionice Vukosavlje - Brčko, ocijenio je da će to Brčko učiniti prometnim čvorištem, što će, između ostalih mogućnosti, poput plovnog puta rijeke Save, luke Brčko i blizine Europske unije, omogućiti daljnji razvoj.

"Okružne vlasti započele su razgovore o tome kako definirati put kroz taj teritorij. Ne očekujemo probleme u pogledu osiguranja zemljišta", istaknuo je Popović.

Kada je riječ o Koridoru 5C, resorni ministar podsjetio je da je realizacija prve faze izgradnje kroz RS započela prošle godine - dionice od Johovca do Rudanke u dužini od šest kilometara. Čitav projekt trebao bi biti završen do 2025. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije