Nova atrakcija u Mostaru - staklena šetnica "Skywalk"

21.01.2021. 12:01 / Izvor: Fena
Nova atrakcija u Mostaru - staklena šetnica 'Skywalk'

Visoka oko 15 metara nad obroncima Fortice, prostora za šetnju dugog oko 35 metara, obogatit će turističku ponudu grada na Neretvi te pružiti sasvim nove doživljaje posjetiteljima.

Šetnica sa staklenim podom na Fortici nova je turistička atrakcija Mostara, čije se službeno otvaranje očekuje na proljeće ove godine.

Visoka oko 15 metara nad obroncima Fortice, prostora za šetnju dugog oko 35 metara, obogatit će turističku ponudu grada na Neretvi te pružiti sasvim nove doživljaje posjetiteljima.

Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara inicijator je projekta staklene šetnice, koji je uslijedio nakon što su prije nekoliko godina završili projekt uređenja parka na Fortici u sklopu kojeg je izgrađen vidikovac, postavljena državna zastava, a glavna atrakcija parka je 570 metara dug Zip Line s kojeg se pruža fantastičan pogled na Mostar.

Projekt staklene šetnice - vidikovca "Skywalk" čija je vrijednost oko 40 tisuća maraka, implementiran je od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS) i Grada Mostara. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar.

"Inicirali smo projekt sa željom da ponudimo Mostaru i turistima jednu novu destinaciju s koje se pruža prelijep pogled na Mostar. Staklena šetnica je jedan uzbudljiv način da doživite taj pogled iz druge perspektive na Mostar", kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja MTBA Đani Rahimić.

Pojasnio je kako se radi o čeličnoj platformi u obliku potkovice sa staklenim podom, te da je stakleno šetalište povezano s dva stepeništa, koja činite jedinstvenu cjelinu.

"Radovi šetnice su okončani krajem prošle godine, ali zbog pandemije koronavirusa, kao i zbog zimskih uvjeta i završetka turističke sezone i manjih posjeta, svečano otvaranje nije organizirano te je planirano početkom proljeća kada počinje turistička sezona", pojasnio je Rahimić.

Dodao je kako se nadaju da će ovogodišnja turistička sezona biti u punom kapacitetu.

"Nadamo se da ćemo moći domaćim i stranim turistima koji dolaze u Mostar ponuditi novu atrakciju, i da se imaju zbog čega zadržati duže u Mostaru što je jedan krajnji cilj našeg projekta, a i cjelokupne turističke ponude u gradu", istaknuo je Rahimić.

Projekt staklene šetnice implementiran je u okviru projekta Via Dinarice, obuhvaća javnu turističku infrastrukturu tako da se ulaz na šetnicu neće naplaćivati.

"Naše Udruženje je od grada Mostara dobilo taj lokalitet na korištenje, obavezali smo se da ćemo u okviru naših aktivnosti osigurati održavanje tog objekta kao što održavamo ostale lokacije na tom području koje nam je Grad Mostar dao na korištenje. Mi kao Udruženje pokrenuli smo niz aktivnosti na nekim od njih se ostvaruju prihodi, a ti prihodi se kasnije usmjeravanju na održavanje i unaprjeđenje cjelokupne infrastrukture. Zamišljeno je kao dugoročni održivi projekt za dugoročnu opstojnost toga lokaliteta kako bi on bio uvijek dostupan građanima i turistima", zaključio je Rahimić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije