Dedić: Za izgradnju i modernizaciju puteva na području Bihaća 20 miliona KM

19.03.2021. 12:10 / Izvor: Fena
Dedić: Za izgradnju i modernizaciju puteva na području Bihaća 20 miliona KM

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine u okviru projekta modernizacije magistralnih cesta osiguralo je skoro milion KM za prvu fazu izgradnje devijacije puta Petog korpusa ARBiH u Bihaću.

Javno preduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine u okviru projekta modernizacije magistralnih cesta osiguralo je skoro milion KM za prvu fazu izgradnje devijacije puta Petog korpusa ARBiH u Bihaću. Gradska uprava i resorno kantonalno ministarstvo pripremili su kompletnu dokumentaciju, tako da će građevinski radovi početi kroz nekoliko dana.

Potvrđeno je kako je ovo samo još jedan u nizu planiranih projekata Federalne direkcije za ceste u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK).

"Izuzetno važan projekat za grad Bihać, s obzirom da će se središte grada dodatno saobraćajno rasteretiti. Moram istaći da je Unsko-sanski kanton dobio značajna sredstva za modernizaciju magistralnih puteva i općenito putno - komunikacijske projekte. Samo u Bihaću je planirana izgradnja zaobilaznice Izačić - Kamenica, ove devijacije, zatim treće trake Gorjevac - Ripački klanac, kružnog toka u naselju Kamenica, rješavanja putnog povezivanja sa naseljem Mali Lug prema Srbljanskom platou i za sve to je osigurano više od 20 miliona KM. Sredstva su osigurana, međutim neophodno je malo ubrzati administraciju, odnosno dobivanje potrebne dokumentacije", naveo je federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudin Dedić.

Izgradnja devijacije puta Petog korpusa ARBiH podrazumijeva dva kružna toka i lakši obilazak središta grada prilikom uključivanja na putnu komunikaciju sa Cazinom, Bosanskom Krupom i Banja Lukom.

"Sa izvođačem radova je sve dogovoreno, a intenzivniji radovi će početi za nekoliko dana, s obzirom na najavljene pogoršane vremenske uslove za vikend. Dobit ćemo modernu putnu komunikaciju sa dva kružna toka, tako da ćemo značajno olakšati odvijanje saobraćaja, ali i modernizirati dio grada gdje se nalaze Dom zdravlja, autobusna stanica i drugi važni objekti i trgovački kompleksi", izjavio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Federalna direkcija za ceste već je u ovoj godini završila značajan dio projekta izgradnje pješačke zone i biciklističke staze u najprometnijoj bihaćkoj Ulici "Dr. Irfana Ljubijankića", tako da se očekuje i skorašnji završetak tog projekta koji podrazumijeva i izgradnju još jednog kružnog toka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije