Pilot projekt: Beč uvodi "zeleni val"

08.11.2021. 10:24 / Izvor: Fena
Beč

Zeleni val štedi snagu biciklista, sprječava gužve i štedi do 15 posto emisija CO2.

Za bolji protok saobraćaja i uštedu emisije CO2 glavni grad Austrije radi na digitalizaciji drumskog saobraćaja. Aplikacija "Green Wave Vienna" pokazuje vozačima i biciklistima dozvoljenu brzinu kojom mogu proći crvene semafore bez zaustavljanja.

U pilot fazi umreženo je 75 semafora koji komuniciraju s korisnicima putem aplikacije. Projekt bi u narednim godinama trebao biti proširen na 600 semafora.

Zeleni val štedi snagu biciklista, sprječava gužve i štedi do 15 posto emisija CO2.

Aplikacija na pametnom telefonu prikazuje kojom se brzinom, u okviru dozvoljene brzine, može doći do nadolazećeg semafora, kada je zeleno svjetlo ili koliko sekundi će nadolazeći semafor biti crven.

"Jasno je da će javni gradski prijevoz ostati broj jedan u Beču. Isto tako smo opredijeljeni za daljnje širenje biciklističkih i pješačkih staza u našem gradu. Međutim, pametno upravljanje saobraćajem pomaže da se poboljša protok, a time uravnoteže i emisije CO2", objasnila je gradska vijećnica za mobilnost i digitalizaciju Ulli Sima.

"Green Wave Vienna" se ostvaruje u sklopu inicijative "Upravljanje saobraćajem 2.0" koja se bavi mjerama za kontrolu saobraćaja orijentisanim ka budućnosti.

U te mjere spadaju umreženi semafori koji automatski rješavaju gužve i prebacuju se na zeleno za tramvaj koji se približava te inteligentni navigacioni uređaji koji reaguju na saobraćajne situacije, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije