Hoće li Regulacioni plan Brdo Hrasno konačno biti usvojen?

09.02.2022. 09:44 / Izvor: Akta.ba
brdo hrasno

Nakon isporuke Prijedloga Plana od strane Zavoda, gradonačelnica Grada Sarajeva će isti uputiti Gradskom vijeću na konačno usvajanje Regulacionog plana Brdo Hrasno.

Regulacioni plan Brdo Hrasno još uvijek nije usvojen. Prema informacijama sa kojima Služba za oblast prostornog uređenja i urbanizma Općine Novo Sarajevo raspolaže, a prikupljenih od nosioca pripreme Plana (Grad Sarajevo) i nosioca izrade Plana (Zavod za planiranje razvoja KS), do kraja mjeseca januara 2022. godine se očekivao završetak svih faza Plana – idejna rješenja saobraćajne, komunalne i energetske infrastrukture, saznaje Akta.ba.

"Nakon toga je neophodno pribaviti mišljenja i saglasnosti komunalnih preduzeća na iste. Nakon isporuke Prijedloga Plana od strane Zavoda, gradonačelnica Grada Sarajeva će isti uputiti Gradskom vijeću Grada Sarajeva na konačno usvajanje", potvrđeno je iz Općine za naš portal.

Revizija Elaborata geologije i primjedbe građana

Podsjećaju da je u januaru 2021. godine, od strane Zavoda za planiranje razvoja KS, dostavljen je korigovan i dopunjen Elaborat urađen od strane "Geotehnos" d.o.o. Sarajevo, u skladu sa izvršenom revizijom Elaborata, odnosno primjedbama revidenta "Geokonzalting" d.o.o. Sarajevo.

Zastoj u realizaciji i konačnom usvajanju desio se zbog velikog boja primjedbi građana na Nacrt Plana koje se odnose na stabilnost terena. Savjeti Mjesnih zajednica organizovali su zborove građana, na kojima su iskazali nezadovoljstvo u pogledu Elaborata o inženjersko-geološkim karakteristikama terena te su dostavili zaključke o neprihvatanju Nacrta Plana.

Općina Novo Sarajevo je cijenila primjedbe opravdanim te je kao finansijer uputila zahtjev Zavodu za planiranje razvoja KS za pokretanje postupka revizije Elaborata. Shodno navedenom, Zavod kao nosilac aktivnosti na izradi Projektnog zadatka za izradu Elaborata, donio je Odluku o pristupanju provođenja postupka nabavke usluge za reviziju Elaborata o inženjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama terena za potrebe izrade RP "Brdo Hrasno".

Nakon održane Javne rasprave na Nacrt Plana, pristigle primjedbe, prijedlozi i sugestije građana na Nacrt Plana razmatrane su na sastancima subjekata planiranja u Zavodu, dana 18.06.2020. i 02.07.2020. godine.

 

javna rasprava

(Javna raspava)

Jedna grupa građana tražila je rekonstrukciju pristupnog puta i planiranje nastavka tog puta, dok su drugi građani, koji su vlasnici zemljišta, iskazali svoje protivljenje. Na održanim zajedničkim sastancima subjekata planiranja zaključeno da se odustane od planiranja novih stambenih objekata na parcelama u vlasništvu Zavoda za izgradnju KS, a s obzirom da se zadržavaju postojeći objekti sa postojećim pristupnim putevima, odnosno svi postojeći objekti imaju kolski pristup, tako da ne postoji osnov za „ucrtavanje“ novog pristupnog puta.

Sumiranje pristiglih primjedbi, koje je bilo zaustavljeno radi revizije Elaborata, nastavljeno je 08.03. i 09.03.2021. godine, u Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo sa subjektima planiranja.

"Nakon izvršene revizije Elaborata, kategorizacija terena i propisani uslovi ostali su isti kao u Nacrtu Plana, o čemu su građani obaviješteni putem mjesnih zajednica“, navode iz Općine.

Cilj izrade Plana je interpolacija nove gradnje

Podsjetimo, Inicijativu za pristupanje izradi novog Regulacionog plana "Brdo Hrasno" podnijela je Općina Novo Sarajevo, uz obrazloženje daje za predmetno područje Regulacioni plan donesen 2001. godine, koji je zbog stalne bespravne gradnje postao ograničavajući faktor razvoja ovog područja, odnosno zbog neusaglašenosti planiranog sa stanjem na terenu. Također, loše stanje komunalne i društvene infrastrukture i nestabilni tereni razlozi su da se kroz izradu novog planskog dokumenta iznađu najbolji načini rješavanja gorućih problema građana ovog područja.

Cilj izrade Plana je preispitivanje prostornih mogućnosti područja za interpolaciju nove gradnje, uvažavajući postojeće stanje i potrebu za legalizacijom postojeće bespravne izgradnje, kvalitetnije saobraćajno rješenje, opremanje područja društvenom infrastrukturom te potrebnom mrežom komunalne i energetske infrastrukture.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije