Nakon osmogodišnjeg procesa: Usvojen regulacioni plan "Brdo Hrasno"

04.04.2022. 17:11 / Izvor: Akta.ba
gradsko vijeće

Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Brdo Hrasno" sa Odlukom o provođenju Regulacionog plana "Brdo Hrasno".

Gradsko vijeće Sarajeva je usvojilo na današnjoj 14. sjednici Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Brdo Hrasno" sa Odlukom o provođenju Regulacionog plana "Brdo Hrasno"

Tako je završen proces započet prije osam godina, zahvaljujući intenzivnoj aktivnosti aktuelnog saziva organa Grada Sarajeva, u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo i Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, nosiocem izrade Plana, saopćeno je iz Gradskog vijeća Sarajevo

Za predmetno područje, Regulacioni plan donesen 2001. godine je zbog stalne bespravne gradnje postao ograničavajući faktor razvoja ovog područja, odnosno zbog neusaglašenosti planiranog sa stanjem na terenu.

Također, loše stanje komunalne i društvene infrastrukture i nestabilni tereni, razlozi su da se kroz izradu novog planskog dokumenta iznađu najbolji načini rješavanja gorućih problema građana ovog područja.

Cilj izrade Plana je preispitivanje prostornih mogućnosti područja za interpolaciju nove gradnje, uvažavajući postojeće stanje i potrebu za legalizacijom postojeće bespravne izgradnje, kvalitetnije saobraćajno rješenje, opremanje područja društvenom infrastrukturom te potrebnom mrežom komunalne i energetske infrastrukture.

Nakon diskusije u kojoj su iznesene primjedbe i prijedlozi građana, a vezano za zahtjeve za ponovno preispitivanje geomehaničkih karakteristika tla, usvojen je predloženi zaključak gradskog vijećnika Tonija Vukadina da Općina Novo Sarajevo, u najkraćem roku, provede dodatna geološka istraživanja na području obuhvata Regulacionog plana Brdo Hrasno te u slučaju promjene stabilnosti terena, odmah pristupi izmjenama Regulacionog plana.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije