Pogledajte idejni projekt ambijentalnog uređenja Stojčevca

19.04.2022. 08:26 / Izvor: Akta.ba
stojčevac
OTVORI GALERIJU

Radovi na uređenju ovog izletišta teku planiranom dinamikom.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja KS i Općina Ilidža prezentirali su idejni projekt ambijentalnog uređenja SP Vrelo Bosne - Stojčevac. Idejno rješenje uradila je Amila Gadžo magistrica hortikulture/pejsažne arhitekture iz Sarajeva iz kompanije Five Extra d.o.o..

Obzirom da se radi o zaštićenom području, koje je prema međunarodnim normama iz oblasti pejzažne arhitekture i park od kulturno historijskog značaja, idejno rješenje je koncipirano na osnovu normi propisanih venecijanskom poveljom o zaštiti historijskih parkova, koje ujedno zadovoljava zahtjeve današnjih korisnika ovog prostora uz poštovanje svih važećih zakona BiH, kazala je ovo u razgovoru za Akta.ba autorica idejnog rješenja Gadžo.

"Prvenstveno se to odnosi na Zakon o zaštiti okoliša, ovim idejnim rješenjem planirana je obnova dječijeg igrališta, koje će biti prilagođeno djeci sa invaliditetom, potom fitnesa na otvorenom i obnova sportskih terena. Također, ovim projektom predviđeno je postavljanje informativno-edukacijakog objakta, uređenje edukacijskih staza, gdje najmlađi posjetitelji na interaktivan i zanimljiv način mogu učiti o zaštiti prirode. Postavit će se klupe i korpe za otpadtke ali i baby friendly klupe prilagođene za dojenje i presvlačenje beba", kazala je Gadžo.

Pojasnila je da je kompletno dejno rješenje koncipirano tako da bude što bliže izvornom projektu zagrebačkog pejzažnog arhitekte Smiljana Klaića iz 1957. te da se zadovolje potrebe današnjih korisnika ovog prostora.

Kada je riječ o okolnim ruševnim objektima oko njih je planirano postavljanje zaštitne ograde, kako bi se osigurala sigurnost posjetitelja.

"Što se tiče ovih objekata vjerovatno je poznato da je pitanje u smislu imovinsko-pravnih odnosa dosta toga neregulisano, te se ne smiju dirati, pa zbog toga najbolje trenutno rješnje je postavljanje zaštitne ograde", kaže Gadžo.

Podsjećamo, radovi na uređenju ovog izletišta teku planiranom dinamikom, javna rasvjeta je već stavljena u funkciju, a plan je da se kompletno asfaltiranje ulice Stojčevac okonča 25. marta 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 790.000 KM, a finansiraju ga Direkcija za puteve KS sa 340.000 KM, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša sa 200.000 KM, Općina Ilidža sa 150.000 KM, te Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja KS sa sredstvima u iznosu od 100.000 KM.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije