Tuzla konačno dočekala sanaciju pješačke zone u samom centru

25.10.2022. 08:22 / Izvor: Federalna.ba
pješačka zona

Informacije o sanaciji pješačkih zona rijetko privlače pažnju, no činjenica da je pješačka zona u samom centru jednog od većih gradova u BiH – Tuzli imala samo jednu rekonstrukciju nakon rata je u najmanju ruku žalosna.

Informacije o sanaciji pješačkih zona rijetko privlače pažnju, no činjenica da je pješačka zona u samom centru jednog od većih gradova u BiH – Tuzli imala samo jednu rekonstrukciju nakon rata je u najmanju ruku žalosna. Riječi su to građana ovog grada koji se raduju rekonstrukciji koju su u nevjerici, nakon toliko godina,  dočekali. I to nakon izbora i izborne kampanje.

Nakon rata, kada je sanirano što se moglo,  u pješačku zonu u samom centru Tuzle, osim redovnih održavanja nisu ulagana značajnija finansijska sredstva. Potreba da se izvrši sanacija bila je više nego očigledna, a osim dugog vremenskog perioda bez radova, različiti faktori su utjecali na oštećenje. 

"Svima je jasno da je ovo područje složeno po pitanju geološko-geomehaničkih uslova, vrijeme, eksploatacije i tako dalje, to je uticalo na oštećenje pojedinih elemenata uređenja na ovoj našoj pješačkoj zoni", pojašnjava Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove u Tuzli.

Iako su već gubili nadu, građani kažu da nikad nije kasno te da ih raduje promjena. Nadaju se da će centar ubrzo zasjati u novom ruhu te da se na krajnji izgled neće dugo čekati. 

"Ali naravno da je pozitivno što je uopšte došlo do toga tako da jedva čekam rezultate."

"Živim u Tuzli, tu sam i rođen i živim 70 godina, ne sjećam se, izuzev kad je mijenjana pješačka zona pa postavljana nova i tako. (Dakle, ovo je u svakom slučaju pozitivno?) – Apsolutno za svaku pohvalu."

"Mislim svaka neka novina, popravke da nam grad ljepše izgleda, ali evo ide ovako kako ide, očito da ne možemo mi građani puno na to uticat."

U službi za komunalne poslove, s druge strane, kažu da itekako osluškuju potrebe građana te rade u skladu sa svojim mogućnostima i ulaganjima. Ove godine su izveli značajan dio radova na sanaciji putne infrastrukture na području svih mjesnih zajednica koje pripadaju gradu Tuzla.

"Do danas je završena sanacija, odnosno asfaltiranje 33 putna pravca koje smo uradili po principu zajedničkog ulaganja sa našim građanima. Završeno je 15 putnih pravaca na području tri mjesne zajednice koje gravitiraju, Bukinje, Husino i Šićki brod, a trenutno se vode aktivnosti još na pet lokacija", dodaje Delić.

Riječ je o lokacijama, odnosno putnim pravcima u okolini grada za koje su potrebna značajnija finansijska sredstva. Prve faze radova su započete, a građanima ne preostaje ništa osim da se uzdaju u frazu da ono što se započne, to se i završi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije