Općina centar

Uklanja se neuslovna sala za tjelesni odgoj OŠ "Vladislav Skarić"

24.03.2023. 14:01 / Izvor: Akta.ba

Urbanističko-građevinski inspektor Općine Centar je proveo sve potrebne procedure za početak radova na uklanjanju neuslovnog i opasnog objekta.

Nakon okončanja pripremnih radova urbanističko-građevinski inspektor iz Inspektorata Općine Centar je, početkom ove sedmice, uveo KJKP „Rad“ u posao uklanjanja neuslovne fiskulturne sale iz dvorišta Osnovne škole „Vladislav Skarić“.

Uklanjanje objekta fiskulturne sale predstavlja samo jedan segment sveukupnog projekta u kojem zajednički učestvuju Općina Centar, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju KS. Pored rušenja objekta sale predviđena je sanacija klizišta, te izgradnja nove fiskulturne sale.

Nakon pokretanja tla iznad objekta škole Općina Centar je finansirala izradu statičkog nalaza koji je pokazao da sala nije sigurna za upotrebu, zbog čega učenici ove škole svoje časove fiskulturnog odgoja i obrazovanja održavaju u Kulturno-sportskom centru Skenderija.

Prema nalazu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo nisu ispunjena granična stanja upotrebljivosti i nosivosti, dok je u elaboratu geološkog i geotehničkog ispitivanja za lokaciju i objekta škole, izrađenim od ovlaštene firme „TZI inženjering“ d.o.o. Sarajevo, u zaključku navedeno da objekat ne smije biti u funkciji, jer predstavlja opasnost za stabilnost i nosivost konstrukcije, te život korisnika. 

Općina Centar je preuzela na sebe finansiranje monitoringa klizišta kao i samu sanaciju, dok će za realizaciju projekta i nadzor biti zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

U budžetu Općine Centar za 2023. godinu za projekte sanacije klizišta na području općine Centar obezbijeđen je iznos od 1.485.000 KM. 

Sredstva za izgradnju nove fiskulturne sale će obezbijediti  kantonalno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

Urbanističko-građevinski inspektor Općine Centar je proveo sve potrebne procedure za početak radova na uklanjanju neuslovnog i opasnog objekta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije