Nastavljena demontaža

Građani ne daju objekat stare Električne centrale, traže povrat nekretnine

29.03.2023. 12:51 / Izvor: Akta.ba
električna centrala

Nastavljena demontaža objekta nekadašnje Električne centrale, čije je ruševno stanje već godinama predstavljalo opasnost za prolaznike.

Građanska inicijativa Za bolje i ljepše Sarajevo uputila je apel Gradskoj upravi grada Sarajeva, Vladi KS, Vladi Federacije i Općini Centar da se organizuju obezbijede finansijska sredstva za otkup nekretnine tj. parcele na kojoj je bila Električna centrala na Hisetima, od sadašnjeg vlasnika Му Place d.o.o. Sarajevo, Top One d.o.o. Sarajevo (Abdulrahman Mohammad Alshaibani Mohammad Ibrahim Emir Granov), i vrati u posjed građana Sarajeva.

"Uz ovaj Apel upućujemo iinicijativu svim navedenim institucijama da se na mjestu Stare električne centrale napravi Spomen park Valteru Periću, u kojem bi bio i dio posvećen Električnoj centrali i njenom značaju za građane Sarajeva. Radi se o našem istorijskom nasljeđu, našoj kulturnoj baštini, koja je dio našeg identiteta i zato ne smijemo dopustiti da samo tako nestane, kao da nikada nije ni postojala. Stoga apelujemo i na vašu savjest, kao i na obavezu i odgovornost prema građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine", navode iz Građanske inicijative.

apel

 

Podsjetimo, cijeli ovaj prostor bio je vlasništvo firme IRIS Computers d.d. Sarajevo Nazifa Brankovića. Tada još funkcionalna zgrada u ulici Kotromanića br. 48 firma prodata je u novembru 2016. godine za 5,5 miliona KM firmi "Ideja d.o.o." koju zastupa direktor Naser Šukurica, a čiji je osnivač Fuad Džafić, suvlasnik kompanije Akova Group, o čemu je Akta.ba pisala.

Odmah preko puta zgrade u ulici Kotromanića br. 48 nalazi se zgrada u kojoj je nekada bila smještena Električna centrala, a koja je 2015. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Inicijativa za proglašenjem je bila podnesena još 2013. godine, ali se firma Iris protivila inicijativi i nudila mogućnost rješenja kupoprodajom predmetnog objekta od države BiH ili drugih zainteresovanih.

JP Elektroprivreda BiH je bila u poodmakloj fazi aktivnosti na kupovini tog prostora za potrebe muzeja i bilo je realno je očekivati da se taj postupak uspješno završi. JP EP BiH je trebala obezbijediti i obnovu odnosno sanaciju i rekonstrukciju objekta.

Ipak, njeni vlasnici su 2017. godine postali investitori iz UAE (The Place), a tačna cijena realizacije prodaje nije nikad objavljena. Prema nezvaničnim informacijama, na tom mjestu planirana je gradnja stambeno-poslovnog objekta.

Do konačne odluke, nastavlja se demontaža ruševnog objekta nekadašnje Električne centrale. Kompanija The Place u petak je počela uklanjanje i demontažu ostataka tog objekta na Hisetima, a nakon što je rješenje o uklanjanju prošle sedmice izdala Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Izvođač radova je kompanija Neimari, a demontaža se vrši u skladu sa smjernicama i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. 

Zgrada Električne centrale nacionalni je spomenik BiH, ali je zbog opasnosti koje je počela predstavljati za prolaznike donesena odluka o njenom demontiranju. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije