BORAVAK NA OTVORENOM

Uskoro novi sadržaji na Ilinčici, potpisan ugovor vrijedan skoro 400.000 eura

30.06.2023. 12:57 / Izvor: Akta.ba
tuzla

Ovih dana je potpisan ugovor o provedbi projekta, pod nazivom Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere, čija realizacija počinje 01.07.2023. godine i trajaće do 31.12.2024.godine.

Nakon što je krajem prošle godine uspješno okončan projekat Panonsko-jadranska veza – PA.CON, koji je sufinansiran iz sredstava EU IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje izmedu Hrvatske, BiH i Crne Gore – Grad Tuzla, Udruženje za razvoj NERDA i Turistička zajednica grada Tuzle su, sa ciljem unapređenja turističke infrastrukture izletišta Ilinčica u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja namijenjenih za aktivan boravak u prirodi, aplicirali sa novim projektom za dodjelu sredstava iz EU IPA II Programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovih dana je potpisan ugovor o provedbi projekta, pod nazivom Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere, čija realizacija počinje 01.07.2023. godine i trajaće do 31.12.2024.godine. Projekat se sufinansira sredstvima IPA II Programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine, a ukupan budžet projekta je 394.082 EUR.

Vodeći partner na projektu je Udruženje za razvoj NERDA, a partneri iz Bosne i Hercegovine su Grad Tuzla i Turistička zajednica grada Tuzle, dok je Turistička organizacija zapadne Srbije, projektni partner iz Srbije. Područje provedbe Projekta obuhvata lokalitet Ilinčice u Bosni i Hercegovini, te Zlatiborski okrug u Republici Srbiji.

Projektom će se doprinijeti unapređenju turističke ponude i usluga u prekograničnom području, kroz povećanje mogućnosti turističkog sektora da privuče što veći broj domaćih turista.

Planirano je da se projektom dodatno unaprijedi turistička infrastruktura izletišta Ilinčica u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja namijenjenih za aktivan boravak u prirodi. To će, između ostalog, podrazumijevati postavljanje zip-line poligona, stijene za penjanje, adrenalinskog parka, te uređenje rekreativnog parka za najmlađe posjetioce. Značajan dio aktivnosti odnositi će se i na izgradnju kapaciteta ključnih aktera u turizmu za promociju ove vrste turističkih sadržaja, te na aktivnosti usmjerene ka promociji koncepta turizma koji se zasniva na boravku na otvorenom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije