Šta se to gradi na Brusu

Građani zaprepašteni gradnjom na Trebeviću: Šta se dešava, ogroman komad šume je nestao

05.09.2023. 11:50 / Izvor: Akta.ba
trebević gradnja.

Na Facebook stranici Građanska inicijativa za bolje i ljepše Sarajevo objavljen je komentar "Šta se to gradi na Brusu?"

Na planini Trebević nedavno je najavljena gradnja još jednog stambenog kompleksa "Trebević Hills". Kako je Akta.ba izvijestila prošle sedmice, na lokaciji na kojoj će se graditi objekat je postavljena i tabla, a počelo je krčenje šume.

Na Facebook stranici Građanska inicijativa za bolje i ljepše Sarajevo objavljen je komentar "Šta se to gradi na Brusu?"

"Ima li možda neko informaciju, šta se ovo “dešava” (gradi) na Trebeviću, odmah uz šetnicu za Brus? Jučer sam se jako neprijatno iznenadila - ogroman komad šume je nestao", navodi se u opisu posta, uz koji je objavljeno nekoliko fotografija.

trebević

Podsjetimo, trenutno se na Trebeviću gradi Sarajevo Roof Gardens, a planirana/započeta je i gradnja kompleksa Trebević Hills na Brusu, hotela sa pet zvjezdica, apartmansko naselje i ski-staza.

Prema nezvaničnim informacijama, to je samo početak dalje gradnje u zaštićenom prirodnom području Trebevića. Urbanisti upozoravaju da će Trebević biti sve teže zaštititi od masovne gradnje, zato što nad njim nadležnost imaju oba bh. entiteta.

Resorni ministar komunalne privrede Almir Bečarević posebno upozorava na napad gradnje na Trebrević kao na svojevrsna pluća grada.

"Govorilo se da će stvari biti drugačije i usvojeno je more zaključaka. U međuvremenu su čak pojedine odluke i zaključci Vlade KS-a stavljani van snage, dok je jedina ostala na snazi Odluka Skupštine KS-a. Istovremeno, niti jedan dokument u preambuli se ne poziva na važeći Zakon o prostornom uređenju KS-a", navodi ministar komunalne privrede Almir Bečarević.

Za gradnju luksuznih objekata za bogate u zaštićenom području Trebevića biće posječeno na stotine starih stabala, a kako stvari stoje, objekat će vjerovatno biti i bez propisne kanalizacije.

"Uz gradnju objekata bilo bi korisno znati i na čiju će se komunalnu infrastrukturu “nakačiti” objekti koji se grade. Nije teško pogoditi. Investicije u RS, kanalizacija u Federaciju", dodao je Bečarević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije