Rješenje problematičnog križanja

Na sjeverni ulaz u Mostar bit će postavljeni semafori

13.12.2023. 08:33 / Izvor: Fena
Mo

Sjeverni ulaz u Mostar jedna je od brojnih crnih tački na bh. prometnicama.

Realizacija dugoročnog rješenja problematičnog križanja magistralne ceste M-17 sa sjevernim ulazom u Mostar još nije na vidiku, a kao privremeno rješenje iz Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH najavili su postavljanje semafora.

Sjeverni ulaz u Mostar jedna je od brojnih crnih tački na bh. prometnicama.

Na toj se lokaciji često stvaraju ogromne gužve, posebne u ljetnom razdoblju, s obzirom da veliki broj domaćih i stranih turista koriste magistralu M-17 u vrijeme godišnjih odmora.

Zakrčena prometnica često rezultira prometnim nesrećama na spornom križanju, pa čak i onih s najtežim posljedicama.

U odgovoru dostavljenom Feni na upit dokle se došlo s rješavanjem tog problema, iz Cesta FBiH podsjećaju kako je ranije Grad Mostar, uz uključivanje Cesta FBiH, izradio nekoliko projektnih rješenja, pokrenuta je procedura eksproprijacije zemljišta i pribavljanja dozvola, ali u konačnici ta projektna rješenja nije bilo moguće implementirati, ponajprije zbog imovinsko-pravnih problema.

Stoga su Ceste FBiH 2022. godine naručile izradu idejnog rješenja u kojem je analizirano pet različitih varijanti rješenja rekonstrukcije raskrižja s evaluacijom razine usluge svih varijanti.

Predložena rješenja prezentirana su predstavnicima Grada Mostara i odabrano je najpovoljnije tehničko rješenje, koje daje najvišu razinu usluge, a to je raskrižje u dvije razine s tunelom za promet koji ide iz urbanog dijela Mostara (M-17.4) prema Sarajevu (M-17), te kružnim tokom u razini postojećeg raskrižja.

U toku je postupak pribavljanja urbanističke suglasnosti na osnovu koje će se provesti postupak eksproprijacije.

Iz Cesta FBiH podsjećaju da je Vlada Federacije BiH kapitalnim transferima za 2023. godinu doznačila milijuna maraka za ovaj projekat, no taj iznos nije dovoljan za njegovu potpunu realizaciju.

"Projekt raskrižja s tunelom je kompleksan i zahtjevan projekat jer je potrebno riješiti i usuglasiti projekat oborinskih voda naselja Mazoljice, kao i zahtjeve vlasnika privatnih objekata u obuhvatu raskrižja. S obzirom da je implementacija ovakvog trajnog rješenja dugotrajan proces, JP Ceste FBiH navedeno raskrižje regulirat će privremenim rješenjem sa semaforima dok se ne steknu uvjeti za gradnju raskrižja s tunelom kao konačnim rješenjem", kazali su Feni iz Cesta FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije