Kredit za Grad Beograd

EBRD odobrava 17 miliona eura zajma za izgradnju pješačkog mosta u Beogradu

19.12.2023. 16:38 / Izvor: Tanjug
srbija

EBRD će, kroz kredit Gradu Beogradu od 17 miliona eura, finansirati projekat izgradnje pješačko - biciklističkog mosta od Novog Beograda do Ade Ciganlije

EBRD će, kroz kredit Gradu Beogradu od 17 miliona eura, finansirati projekat izgradnje pješačko - biciklističkog mosta od Novog Beograda do Ade Ciganlije.

Ukupni troškovi posla procjenjuju se, kako je objavio EBRD - do 20 miliona eura.

Prema podacima koje je objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), datum odobrenja ove investicije je 28. jun 2024. godine.

Cilj projekta je, prema banci sa sedištem u Londonu, povećanje "aktivne mobilnosti u gradskom prevozu", smanjenje saobraćajnih gužvi i promocija čistog, održivog i integrisanog pristupa mobilnosti u Gradu Beogradu.

"Riječ je o kreditu od 17 miliona eura Gradu Beogradu za razvoj i izgradnju pješačke i biciklističke veze između Novog Beograda i Ade Ciganlije preko mosta na rijeci Sava. Projekat će promovisati aktivnu i mikro mobilnost i bolju povezanost unutar grada i bit će finansiran u okviru EBRD linije za zelene gradove", navodi EBRD.

EBRD navodi da je izgradnja pješačko-biciklističkog mosta preko rijeke Save "dio strateškog opredjeljenja Grada da podstakne biciklizam kao čist vid transporta, poboljša dostupnost i poveže najnaseljenije područje Beograda (Novi Beograd) sa glavnom prirodnom rekreativnom zonom grada – Adom Ciganlijom".

Početkom decembra, predsjednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izgradnja pješačko-biciklističkog mosta, koji će spojiti Novi Beograd od Bloka 70 do Ade Ciganlije, početi, kako je rekao – na proljeće naredne godine, te da će za taj posao biti potrebno oko 12 mjeseci.

Tada je, kako je izvestio Beoinfo, izjavio da je potpisan protokol o finansiranju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i da je "vrijednost projekta između 15 i 17 miliona eura".

Taj most bi, prema njegovim riječima, trebalo da spoji ne samo Novi Beograd sa Adom Ciganlijom već i da "pruži mogućnost građanima ovog dijela grada da dođu i do novog zoološkog vrta, koji će biti izmješten iz centra grada i lociran na Adi Ciganliji."

"U narednom periodu preostaje nam da riješimo pitanje 400 – 500 porodica koje žive na tom prostoru. Ne želimo da oni ostanu bez krova nad glavom, tako da ćemo pokušati svima da pomognemo, ali i oni moraju da budu svjesni da tamo žive bez ikakvog prava, jer je Ada Ciganlija zaštićena zona. Kako to budemo rješavali, paralelno ćemo završavati i projekat zoo-vrta. U poduhvatu premeštanja zoološkog vrta nemamo iskustva, ali ćemo angažovati ljude iz Evrope i svijeta koji u tome imaju iskustva", najavio je Đapić početkom decembra, prenio je Beoinfo.

On je istakao da se za ovaj most neće povlačiti nova sredstva.

"Uspjeli smo da prebacimo sredstva koja su bila opredjeljena za druge projekte, a koji nisu uspjeli da se realizuju. Banka nam je izašla u susret i na tome sam im zahvalan", naveo je tada Šapić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije