Treća dob

Dnevni centar za penzionere u Trebinju počinje s radom

26.01.2024. 10:00 / Izvor: Avaz.ba
trebinje

Osobe treće životne dobi će dobiti mjesto za druženje.

Dnevni centar za stare osobe, koji je, do pojave koronavirusa, postojao u okviru Doma penzionera u Trebinju, trebao bi ponovo početi s radom, ali sada, s izmijenjenim sadržajem, gdje će moći doći svi zainteresirani građani treće životne dobi.

Prema riječima Rajka Ćapina, direktora Doma penzionera Trebinje, u realizaciji ovog projekta će učestvovati i Gradska uprava.

"Narednih dana ćemo zajedno koncipirati kako u potpunosti Dnevni centar treba da izgleda, cilj je da ga učinimo prilagodljivijim za sve, kako bi bile zadovoljene potrebe sugrađana starije životne dobi", naveo je Ćapin i dodao da već imaju i prostor u kome bi se odvijale aktivnosti.

Posjeduje, dodaje, izvanredan prostor, osunčan i uvjetan, a planirano je da, u saradnji s Gradom Trebinje, bude opremljen adekvatnim mobilijarom.

"Naši sugrađani imat će divno mjesto za druženje i slobodno vrijeme, da kroz društvene igre, ali i kreativnost otkriju i nadograde talente koje posjeduju", pojasnio je Ćapin.

Dodao je da na ovaj način žele uljepšati život osobama treće životne dobi.

"Glavni cilj je očuvati njihove mentalne sposobnosti, kako bi svojim znanjem i dugogodišnjim radnim iskustvom doprinijeli da i mi naučimo mnogo od njih i učinimo taj dom aktivnom zajednicom", rekao je Ćapin.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, naveo je da je ideja veoma dobra te da će Gradska uprava podržati ovaj projekt kako finansijski tako i mobilijarom.

"U centru grada već postoji prostor gdje se okupljaju starije osobe iz cijelog grada, pa smatramo da bi dobro bilo da i stanovnici najvećih naselja, Gorica, Hrupjela i Vinogradi, u Domu penzionera imaju prostoriju za njih, ali i za sve ostale iz grada, kako bi što više vremena provodili u društvu", naglasio je Ćurić i dodao da se nada da će u naredna dva do tri mjeseca biti u funkciji ta prostorija u Domu penzionera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije