Odluke Vlade

Odobreno 3,2 miliona KM za tekuće održavanje regionalnih cesta u ŽZH

08.02.2024. 08:02 / Izvor: Akta.ba
žzh

Vlada dala saglasnost na Plan i program održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2024. godini.

Na 29. sjednici Vlade Županije Zapadnohercegovačke, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Predraga Čovića, Vlada je dala saglasnost na Plan i program održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2024. godini


Na sjednici Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Plan i program održavanja i zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta u 2024. godini, kojeg je donijelo Upravno vijeće Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke.

Finansijskim planom JU Ceste ŽZH planirana su finansijska sredstva u iznosu od 3.279.000,00 KM za tekuće održavanje regionalnih cesta u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Tekuće održavanje iz ovog Plana odnosi se na redovno održavanje, redovno održavanje u zimskim uvjetima, izvanredno održavanje i rekonstrukciju, horizontalnu i vertikalnu signalizaciju i opremu cesta, nadzor, tehničku dokumentaciju i drugo, te na sredstva pričuve.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Program utroška sredstava "Tekući penosi za sredstva za zaštitu, unaprjeđenje i podizanje novih šuma i za ruralni razvoj" utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke s kriterijima raspodjele sredstava za 2024. godinu.

Ukupna vrijednost Programa je 800.000,00 KM, a navedena sredstva namijenjena su za: transfere neprofitnim organizacijama, nabavu osnovnih sredstava za rad Uprave za šume ŽZH i radne opreme za čuvare šuma, sredstva za ruralni razvoj, promociju šumarstva i marketing, šumsko uzgojne radove, izgradnju, sanaciju i održavanje protupožarnih putova te izgradnju prepreka na šumskim putovima i za sredstva rezervi.

Odluku o donošenju Programa utroška sredstava "Tekući prenosi za koncesije" utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu u iznosu od 400.000,00 KM.

Navedena proračunska sredstva raspodijelit će se prema Programu kako slijedi: za sufinansiranje infrastrukturnih objekata od općeg društvenog interesa u iznosu od 260.000,00 KM, za zaštitu okoliša – sanaciju rudarskih kopova u iznosu od 100.000,00 KM te za rezervna sredstva u iznosu od 40.000,00 KM.

Odluku o prenosu sredstava "Tekući prenosi Javnoj ustanovi Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG" utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu u iznosu od 495.000,00 KM, koja su potrebna s ciljem lakšeg i kvalitetnijeg funkcioniranja JU HERAG, obzirom da ista nema stalni vlastiti izvor prihoda i finansira se iz projekata.

Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke će sredstva iz ove Odluke doznačiti na račun JU Razvojna agencija ŽZH – HERAG kvartalno, u iznosu od po 123.750,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije