Otvoren javni uvid i javna rasprava za Nacrt Urbanističkog plana Sarajeva

21.03.2024. 08:35 / Izvor: Akta.ba
urbanistički

Građani i svi zainteresovani subjekti da mogu izvršiti uvid u Nacrt planskog dokumenta za područje Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), sa zaključkom o stavljanju Nacrta plana na Javni uvid i Javnu raspravu u trajanju od 60 dana. 

Građani i svi zainteresovani subjekti da mogu izvršiti uvid u Nacrt planskog dokumenta za područje gradskih općina (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo) u prostorijama Grada Sarajeva, ul. Ćemaluša br. 9/III (kancelarija broj 310) u terminu od 13.00 do 15.00 sati. 

"Pismene primjedbe i sugestije na Nacrt planskog dokumenta mogu se dostaviti u pisanoj formi na Protokol Grada Sarajeva - Služba za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove, kao i elektronskim putem na email: urbanizam@sarajevo.ba ", naveli su iz gradske uprave. 

nacrt plana

 

Površina urbanog područja definisana Prostornim planom Kantona Sarajevo je 18.500 ha.

Planom je utvrđena zelena tampon zona, koja predstavlja buffer, kontakt zonu uz van urbano područje u površini od cca 2460 ha, kao visoko vrijedno šumsko zemljište. Ukupna površina urbanog područja Plana, izdvajajući buffer zonu iznosi cca 16053 ha.

Namjena prostora se prema procentualnoj zastupljenosti u granicama pojedinih zona Plana dijeli u tri kategorije:

a) Pretežna namjena 76-100%,
b) Mješovita namjena 26-75%,
     1) Mješovita dominantna namjena od 51-75%,
     2) Mješovita prateća namjena od 26-50%,
c) Ostale prateće namjene od 1-25%.

Podsjetimo, prezentacija urbanističkog plana je opširno elaborirana prije mjesec dana, na način da se ukaže na opće mogućnosti razvoja KS, argumentira kroz sprovedene studije izvodivosti te zaključi preporukama struke.  

Elaborat je podijeljen u osam (8) vizija odnosno razvojnih pravaca sa jasnim idejama i ciljevima te svim elementima prostorne izvodivosti.

Cilj ovog plana je da se, prema riječima učesnika izrade, vrati struka u planiranje razvoja Kantona Sarajevo te da se ideje provode na način koji će povoljno uticati na kvalitet života građana.

Na linku pogledajte Urbanistički plan urbanog područja Sarajevo – nacrt plana – tekstualni dio plana

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije