Žičara će imati 40 kabina, a vožnja do Trebevića trajat će 8 minuta

15.04.2016. 09:34 / Izvor: Avaz.ba
Žičara će imati 40 kabina, a vožnja do Trebevića trajat će 8 minuta

Naredne godine, tačnije do aprila mjeseca Sarajevo će ponovo imati Trebevićku žičaru.

Naredne godine, tačnije do aprila mjeseca Sarajevo će ponovo imati Trebevićku žičaru. Ta veza ponovo će kao nekada spajati centar grada s jednim od najljepših izletišta nadomak centra i olimpijskom planinom Trebević. Kazao je to dogradonačelnik Abdulah Skaka.

Glavni projekat

Prema njegovim riječima, do 11. maja trebalo bi biti završeno rušenje dolazne stanice u blizini devastiranog restorana Vidikovac. Naredni korak bit će izrada izvedbenih projekata za obje stanice. Već postoje idejna rješenja za stanice koje je uradio poznati arhitekta Mufid Garibija.

"U međuvremenu će uslijediti i rušenje donje stanice na Hrvatinu. Na međunarodnom tenderu dvije firme zadovoljile su pretkvalifikacijske uvjete. U narednom periodu slijedi druga faza kvalifikacija, nakon čega će zvanično biti odabran izvođač radova odnosno isporučilac robe i montaže. Nakon toga pristupit će se izradi glavnog projekta, kojim će biti tačno definiran broj stubova, kabina..." pojašnjava Skaka.

Dobili donaciju

Trenutna procjena je da će žičara imati 12 stubova i 40 kabina te da će vrijeme vožnje od grada do Trebevića trajati oko osam minuta. Žičara će biti izgrađena na staroj trasi. Za sedam mjeseci počet će i postavljanje stubova na dužini od 2.200 metara.

"Investitor žičare je Grad. Imamo donaciju koja je čekala da Grad dobije pravo na izgradnju žičare. Osigurali smo 3,5 miliona KM iz vlastitog budžeta, što je uz sedam miliona donacije ukupno 10,5 miliona KM. Potrebno nam je još 1,5 miliona KM za završetak ovog projekta" , dodao je Skaka.

Obnova restorana Vidikovac

"Gradska administracija ulaže dosta truda da se obnovi i restoran Vidikovac. To je važan objekt za samu žičaru i sve posjetioce Sarajeva. Zato je on sastavni dio projekta revitalizacija Trebevićke žičare" , istakao je Skaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije