Dogovoreni prvi koraci oko izgradnje kružnog toka na Šipu

23.05.2018. 15:29 / Izvor: Akta.ba
Dogovoreni prvi koraci oko izgradnje kružnog toka na Šipu

Premijer Zolj je naglasio da je dobra saradnja Vlade Kantona Sarajevo u interesu građana.

Na sastanku održanom 23. maja 2018. godine u Općini Centar načelnik Nedžad Ajnadžić i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj su dogovorili način kako da prevaziđu problem oko izgradnje novog kružnog toka na Šipu i izmještanje Alipašine ulice.

Kako je javnost upoznata, na planiranoj dionici trase nove saobraćajnice rješavanje imovinsko-pravnih odnosa spriječava vojna imovina.

"Kako je Općini Centar i Kantonu Sarajevo u cilju što skorije rješavanje saobraćajnih gužvi na Šipu, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, predlažem da pokrenemo proceduru izdavanja građevinske dozvole za izgradnju kružnog toka nezavisno od nove saobraćajnice u Alipašinoj ulici. Izgradnja kružnog toka zahtijeva vremena koje će nam dobro doći u rješavanju sporne situacije sa vojnom imovinom koju treba riješiti Vijeće ministara", objasnio je Ajnadžić i izrazio uvjerenje da će dosadašnja odlična saradnja sa Vladom i kantonalnim ministarstvima biti nastavljena i sa dolaskom novog premijera.

Općina Centar planira ove godine realizovati niz kapitalnih komunalnih projekata poput asfaltiranja Kranjčevićeve, Kemal Begove te niza drugih ulica.

"Mi imamo obezbijeđena sredstva za ove projekta, ali nam je potrebna pomoć Vlade KS za rekonstrukciju podzemnih vodovodnih i kanalizacionih instalacija, što nas najviše usporava u realizaciji projekata uređenja ključnih saobraćajnica u Centru", kazao je Ajnadžić.

Osim navedenog, svojim gostima iz Kantona Sarajevo načelnik Ajnadžić je prezentovao projekte izgradnje škole na Šipu, vrijednosti oko osam miliona KM, kao i zgrade za ruševince također na Šipu, obnovu kosog lifta i ponovnu izgradnju Austrijske kuće, sanacije klizišta u Ulici Hakije Kulenovića na Ciglanama, na Soukbunaru i Jezeru kod gradskog porodilišta koja se realizuje zajedno sa izgradnjom nove saobraćajnice, izgradnju nove saobraćajnice u Ulici Nedžada Mušića, te rješavanje pitanja saobraćaja u mirovanju izgradnjom podzemnih garaža u Franca Lehara i Merhemića trga, obnove stadiona na Koševu, izgradnje obdaništa Razigrani dani u Ulici Patriotske lige, uređenje trotoara i pješačkih staza od Marijin dvora do BBI centra, te izgradnje novih ciciban igrališta za naše najmlađe.

Premijer Zolj je naglasio da je dobra saradnja Vlade Kantona Sarajevo u interesu građana.

"Kanton Sarajevo želi nastaviti dobru praksu saradnje sa jedinicama lokalne samouprave na unapređenju komunalne infrastrukture. Kako bismo ubrzali izdavanje komunalnih saglasnosti koje su potrebne prilikom realizacije projekata pokrenuli smo proceduru izdavanja ovih odobrenja u našem Centru za komunalne usluge čime ćemo ubrzati procese. U narednom periodu možemo organizovati sastanke sa nadležnim kantonalnim ministarstvima kako bismo utvrdili konkretne korake oko realizacije pomenutih projekata u Centru", kazao je Zolj.

Današnjem sastanku u ime Općine Centar su prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina, te Amela Landžo, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove. Sastanku su također u ime Vlade Kantona Sarajevo prisustvovali Jasmin Halebić, ministar finansija KS, Mujo Fišo, ministar saobraćaja,  Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture, kao i predstavnici Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije