Uređen trg ispred Pozorišta mladih, u planu rušenje Hotela Pošta

Investicije / URBANIZAM

Uređen trg ispred Pozorišta mladih, u planu rušenje Hotela Pošta

Ispred Pozorišta mladih Sarajevo danas je svečano otvoren Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih.

06.11.2018. 13:29 / Izvor: Fena

Ispred Pozorišta mladih Sarajevo danas je svečano otvoren Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.

Nakon godina u kojima se Pozorištu mladih nije moglo da priđe, na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je početkom augusta ove godine izdalo rješenje o ukidanju javnog parking prostora i vraćanje u posjed Općini Centar, te je raspisan konkurs za vizuelno uređenje trga. Izabran je rad "Via vitae" (Put života) studenta Akademije likovnih umjetnosti Ahmeta Prošića, pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića.

Načelnik Ajnadžić rekao je da je ovo je mali poklon građanima i najmlađim sugrađanima "koje ćemo obradovati ovim parkom".

"Ovo je početak planiranog. U završnoj smo fazi razgovora s menadžmentom hotela Bosnia oko nastavka izgradnje velikog trga koji bi trebao uvezati Trg Korenića i Pozorišni trg. Hotel Pošta bismo srušili ukoliko postignemo korektan dogovor, jer su i stručne institucije procijenile nakon analize da ta zgrada mora biti uklonjena i preporučeno je rušenje. Mi, kao lokalna zajednica smo jako zainteresovani da uvežemo ovaj trg sa Pozorišnim trgom i da ovo bude jedan od najvećih trgova u Gradu Sarajevu", najavio je Ajnadžić.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj najavio je da će se razmotriti ideja izrade i postavljanja i skulpture Jurislava Korenića, dok je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka naveo da se otvaranjem ovog trga obogaćuju sadržaji u gradu, te najavio da će se raditi na tome da grad ima više zelenih površina.

Prostor unutar trga pruža mnoge mogućnosti, od mjesta za igru i druženje, do mjesta za umjetničke performanse ili neke druge vidove zabave i edukacije.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta, uz čestitke autorima vizuelnog identiteta, poželila je da ovdje bude i više zelenila, sa ljuljaškama za djecu i odrasle i prostorom za igru.

Otvaranje trga pratila je izložba posvećena Jurislavu Koreniću autorice Amine Abdičević, kustosice u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba se sastoji od orginalnih dokumenata iz Korenićevog života.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović istakla je da se danas otvorio Trg nazvan po čovjeku koji je obilježio tetarski život Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije