Vlasnik Teloptica želi graditi na Pofalićima kompleks Green City od 777 stanova

07.08.2019. 09:02 / Izvor: Akta.ba
Vlasnik Teloptica želi graditi na Pofalićima kompleks Green City od 777 stanova

Na ovom prostoru, tačnije na mjestu hala Milkosa, planirana je gradnja novog stambenog kompleksa "Green City".

Općina Novo Sarajevo, u svojstvu Nosioca pripreme, poziva na Javnu raspravu na Nacrt Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta "MILKOS". Javna rasprava će se održati 07.08.2019. u 17h u prostorijama MZ Pofalići I, u ulici Humska 18, a urbanistički projekt bio je na raspolaganju građanima Općine Novo Sarajevo sve do 5. augusta 2019. godine.

Iz Općine Novo Sarajevo pozivaju sve stanovnike da se aktivno uključe u kreiranje javnog prostora u ovom gradu i da učestvuju na javnim raspravama.

Naime, na ovom prostoru, tačnije na mjestu hala Milkosa, planirana je gradnja novog stambenog kompleksa "Green City", a investitor je Green City d.o.o. u čijoj je vlasničkoj strukukturi sarajevska mljekara Milkos. Inače, vlasnik Milkosa je firma Teloptic u vlasništvu Nedima Čauševića, saznaje Akta.ba.

Prema podacima objavljenim na stranici Općine navodi se da predloženi urbanistički projekt uključuje gradnju objekata na području od 5,4 hektara zemljišta. Planirana je izgradnja četiri
odvojene lamele objekata s pješačkim zonama.

U kompleksu bi se nalazilo 777 stanova u kojima može živjeti od 2.100 do 2.500 stanovnika, a maksimalan broj spratova bio bi 15 sa visinom objekata od 50 m. 

 

Parterno rješenje tretirano je u kombinaciji popločanih površina-trga i zelenih površina sa urbanim mobilijarom. Uz sjevernu granicu kompleksa, u skladu sa planom višeg reda, predviđena je brza gradska cesta. Sa zapadne strane kompleksa planirana je izgradnja II transverzale koja se spaja na pomenutu Brzu cestu pomoću kružnog toka.

Između južne granice parcele stambeno-poslovne zone i željezničke pruge, planirano je ozelenjavanje i sadnja visokih sadnica, koje će obogatiti dati prostor i stvoriti vizuelnu barijeru između kompleksa i željeznice.

"Namjena sadržaja u kompleksu je stambeno-poslovna, s naglaskom na stanovanje", navodi se u nacrtu urbanističkog plana.​

Navedeno smatraju problemom u Asocijaciji arhitekata BiH podsjećajući da je prema podacima Prostornog plana KS općina Novo Sarajevo najgušće naseljena sa 8.369,6 stanovnika po km2 što je oko 24 puta više od prosječne gustine stanovanja u Kantonu Sarajevo. Također ističu i činjenicu da budući razvoj stanovanja ne podrazumijeva prostorno širenje, nego razvoj u smislu podizanja kvaliteta stanovanja u svim segmentima i to kako zatečenog stambenog fonda, tako i pojedinih naselja u cjelini.

Usporedbe radi, Urbanističkim planom Sarajeva od 1986. do 2015. Koeficijent izgrađenosti za područje Novo Sarajevo I iznosio je 0,33 (str. 184, Urbanistički plan grada Sarajeva za urbano područje Sarajevo za period od 1986. do 2015. godine.

"Dalje u analize sada nećemo ulaziti, podsjećajući vas na nedavno održanu javnu raspravu vezanu za lokaciju Strojorad na Grbavici, gdje smo imali ista pitanja i ukazivali na probleme sa koeficijentom izgrađenosti, brojem stanova, sadržaju i slično, što namjeravamo raditi i u budućnosti", navode iz Asocijacije. Naime, većina građana se isjasnila da ne želi izgradnju stambeno-poslovne zgrade visine do 22 sprata u blizni sarajevskog Vilsonovog šetališta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije