Ukupna proizvodnja

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

11.04.2024. 10:56 / Izvor: Akta.ba
ratarske kulture

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovat će se na oko 170.879 hektara.

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovat će se na oko 170.879 hektara, a očekivana vrijednost proizvodnje ovih usjeva je oko 1.043.895.950 KM, procjene su iz resornog ministarstva.

Trenutna situacija za zasnivanje proljetne sjetve povoljnija je u odnosu na prošlu proizvodnu godinu, navodi se u informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa 2023/24. godine u poljoprivredi Srpske Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uslovi za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, navodi se u informaciji, zavise od vremenskih uslova i dostupnosti repromaterijala i drugih faktora proizvodnje.

"Cijena mineralnih đubriva u odnosu na prošlu 2023. godini je znatno niža. Takođe, i kod ostalih vrsta đubriva koja se koriste u povrtarskoj proizvodnji su cijene znatno niže", navodi se u informaciji.

Cijene zaštitnih sredstava u zavisnosti od proizvođača kreću se od 120 KM do 170 KM po hektaru, a cijena osnovne obrade zemljišta sa sjetvom približna je trošku iz prošle jeseni i iznosi oko 1.000 KM po hektaru. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital