NAJNOVIJI PODACI NA AKTA.BA

Saznajemo kako su poslovale porodične firme ministra Vojina Mitrovića u 2023.

24.05.2024. 10:09 / Izvor: Akta.ba
MITROVIC

Iako porodica Mitrović ima privatni biznis i nekoliko kompanija nisu imuni na pozicije u javnom sektoru.

Kompanija "Oktan promet" iz Bijeljine koja je u vlasništvu Nele Mitrović, supruge ministra privrede i preduzetništva RS Vojina Mitrovića prihodovala je prošle godine 1.990.013,00 KM, saznaje Akta.ba.

Ako uporedimo ove podatke sa godinom ranije onda vidimo da je došlo do pada prihoda ali i zarade. Kompanija je u 2023. godini zaradila 1.326.815,00 KM dok je u 2022. sveobuhvatna dobit iznosila više od dva miliona KM i zapošljavali su dva radnika.

Podsjetimo, Mitrovića je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH ranije kaznila jer je bio član Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Komunalac" Bijeljina, a istovremeno državni ministar.

Mitrović više nije u Nadzornom odboru "Komunalca", no njegova supruga Nela Mitrović i dalje se vodi kao vlasnica i zastupnica firme "Oktan promet" d.o.o. Bijeljina, što je, također, bilo sporno.

Mitrović je prije nego što je postao ministar i sam bio vlasnik firme "Oktan promet", a koja, prema posljednjim podacima s Banjalučke berze od 23. maja ove godine, ima udio od 29,8 posto u "Komunalcu".

Dok je "Oktan promet" u prošlosti poslovao s Vladom RS, "Komunalac" je sklapao niz direktnih sporazuma s državnim institucijama.

SOLARNA ELEKTRANA NA DRŽAVNOJ ZEMLJI

Pored pomenute kompanije, u vlasništvu Nele Mitrović je i kompanija "D.o.o. Energy of the Future Bijeljina", a o čemu je Akta ranije pisala.

Kompanija je u 2023. godini prijavila nula KM prihoda i dobiti.

Naime, Mitrović planira izgradnju solarne elektrane na državnom zemljištu u Bileći vrijedne više od 231 miliona KM, te mu je zato bila neophodna koncesija.

Koncesiju je tražilo preduzeće "Energy of the future" , a Vlada RS je krajem godine pozitivno odgovorila na tu inicijativu i donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

Inače, instalisana snaga elektrane "Bileća – Solar 1" biće 140 megavata, a godišnja proizvodnja se procjenjuje na 197,87 gigavat časova.

Paneli će biti postavljeni na lokalitetu Hadžibegovo brdo, sa desne strane regionalnog puta Bileća-Deleuša.

elektrana

Mitrović je ranije kazao da koncesiju nije tražio on već preduzeće na čijem je čelu njegova supruga.

O bilo kakvim detaljima vezanim za projekat nije želio razgovarati.

"U ovom trenutku ne želim o tome razgovarati. Imamo partnere i sve ostalo što nam je potrebno”, kazao je on tada.

BIZNIS SNAHE MITROVIĆ

Nataša Mitrović, kćerka bivšeg ministra Ranka Škrbića i snaha sadašnjeg ministra Vojina Mitrovića je također uspješna u privatnom biznisu. Ona je vlasnica marketinške agencije Why Not iz Banja Luke.

Agencija se ranije zvala Konteent Media međutim nakon pet godina uspješnog poslovanja mijenja ime u Why Not.

Ukupan prihod koji su ostvarili prošle godine iznosi 305.229,00 KM i manji je u odnosu na 2022. godinu kada je iznosio više od 370 hiljada KM. S druge strane kada je riječ o sveobuhvatnoj dobiti, došlo je do rasta na više od 13 hiljada KM.

Prethodnih godina njena agencija je zapošljavala 7 do 8 radnika, dok se u 2023. godini taj broj smanjio na 4.

Podsjećamo, Mitrovićeva je 2021. godine svoje poslovanje odlučila proširiti i na FBiH otvaranjem kancelarije u Sarajevu, međutim kako je sada navedeno ta kancelarija je privremeno zatvorena.

Iako porodica Mitrović ima privatni biznis i nekoliko kompanija nisu imuni na pozicije u javnom sektoru, pa je sin Vojina Mitrovića Stefan nakon kratkog boravka u kabinetu Milorada Dodika imenovan za direktora Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

On je 2021. odlučio da investira u Lutriju RS kada je kupio manju količinu akcija i povećao udio koji ima u tom preduzeću.

Pored mlađeg Mitrovića, udio u "Lutriji" ima i firma "Oktan promet", a koja je kako smo ranije napisali u vlasništvu Nele Mitrović.

E.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti