Azijske burze oštro pale, dolar i dalje slab

11.04.2014. 09:45 / Izvor: Business.hr
Azijske burze oštro pale, dolar i dalje slab

​Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, prateći jučerašnju rasprodaju na Wall Streetu, a pod najvećim je pritiskom japanski Nikkei indeks, koji je zaronio na najnižu razinu u šest mjeseci.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, prateći jučerašnju rasprodaju na Wall Streetu, a pod najvećim je pritiskom japanski Nikkei indeks, koji je zaronio na najnižu razinu u šest mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,9 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,9 posto.

Azijske ulagače pokolebao je intenzitet jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli su više od 1,6 posto, dok se Nasdaq indeks strmoglavio više od 3 posto, što je njegov najveći dnevni pad od kraja 2011. godine.

Posljedica je to oštre korekcije cijena dionica u biotehnološkom sektoru. Nakon snažnog rasta u prošloj godini, taj je sektor posljednjih tjedana izuzetno nestabilan. Otkako je krajem veljače dosegnuo rekordnu razinu, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora strmoglavio se više od 19 posto.

Oštro su pale i cijene dionica niza tehnoloških kompanija, koje su donedavno bile među najvećim dobitnicama na tržištu.

Tokijska je burza posebice ranjiva zbog velikog broja tehnoloških dionica i jačanja jena. Proizvodi japanskih izvoznika na svjetskom tržištu gube na konkurentnosti kada jen jača.

A jen je posljednjih dana na valutnim tržištima u usponu prema dolaru jer se čini da su čelnici američke središnje banke skloniji zadržavanju poticajnih monetarnih mjera nego što se mislilo.

Zbog toga je jučer dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, zaronio na 79,33 boda, najnižu razinu u posljednja tri tjedna.

Jutros se, doduše, blago oporavio na 79,41 bod, no to i dalje nije daleko od najniže ovogodišnje razine od 79 bodova.

Pritom je tečaj dolara skliznuo na 101,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,70 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3850 na 1,3890 dolara.

Euro je, pak, blago ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 140,90 na 141,15 jena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital