Fitch potvrdio kreditnu ocjenu ProCredit Bank BiH

10.04.2020. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Fitch potvrdio kreditnu ocjenu ProCredit Bank BiH

Za ProCredit Bank BiH ovo je još jedan od pozitivnih trendova koji opravdavaju vjeru dioničara u misiju i prosperitet kompanije.

Za ProCredit Bank BiH ovo je još jedan od pozitivnih trendova koji opravdavaju vjeru dioničara u misiju i prosperitet kompanije. Bitno je napomenuti da je i naša matična kompanija, ProCredit Holding također zadržala pozitivnu kreditnu ocjenu „BBB“.

Inače ova ocjena upućuje na činjenicu da je rizik nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza nizak ili je na izuzetno niskom nivou. Kapacitet za izmirivanje finansijskih obaveza je adekvatan.

Fitch grupacija je lider u operiranju i obradi finansijskih informacija sa mrežom prisutnosti u 30 zemalja svijeta. Grupacija se sastoji od Fitch Ratings (svjetskog lidera u istraživanju i kreiranju kreditnih ocjena), Fitch Solutions (kompanije koja je ključni provajder na tržištu kreditnih informacija, analitičkih alata i potencijalnih rizika) i Fitch Learning (kompanije posvećene jeziku i  profesionalnom razvoju).

"Za ProCredit Bank BiH ovo je još jedan od pozitivnih trendova koji opravdavaju vjeru dioničara u misiju i posperitet kompanije. Bitno je napomenuti da je i naša matična kompanija, ProCredit Holding također zadržala pozitivnu kreditnu ocjenu „BBB“, što ujedno upućuje na ocjenu održivosti „bb“", saopćili su.

Pored matične kompanije ProCredit Holding, ocjenu su zadržale i njenih pet podružnica: Albanija (ProCredit Bank Sh.a., PCBA), Bosna i Hercegovina (ProCredit Bank d.d. Sarajevo, PCBBiH), Kosovo (ProCredit Bank SH.A., PCBK), Sjeverna Makedonija (ProCredit AD Skopje, PCBNM) i Srbija (ProCredit Bank ad Beograd, PCBS). Inače ova ocjena upućuje na činjenicu da je prisutnost rizika od nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza niska ili je na izuzetno niskom nivou. Kapacitet za izmirivanje finansijskih obaveza je adekvatan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital