Prva digitalna banka u BiH: Može li poslovanje biti jeftinije, a efikasnije?

06.08.2021. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Prva digitalna banka u BiH: Može li poslovanje biti jeftinije, a efikasnije?

U ovoj, 2021., i narednoj godini, na više različitih nivoa u javnoj upravi Bosne i Hercegovine je najavljeno uvođenje kvalifikovanih elektronskih potpisa.

U ovoj, 2021., i narednoj godini, na više različitih nivoa u javnoj upravi Bosne i Hercegovine je najavljeno uvođenje kvalifikovanih elektronskih potpisa, čija je osnovna namjera pojednostavljenje poslovnih procesa i procedura za preduzeća.

U potpunosti shvaćajući važnost ove reforme koja za poslovnu zajednicu znači ne samo pojednostavljenje nego i jeftinije i efikasnije poslovanje, ProCredit Bank je još 2015. počela s pripremama za digitalizaciju i ovaj pomak u reformi je dočekala potpuno spremna i sa razvijenim i testiranim mehanizmima. Svim klijentima ProCredit Bank je, u okvirima dosadašnjih promjena, već omogućila korištenje usluga digitalnog bankarstva, poput Zone 24/7 i elektronskog i mobilnog bankarstva. Ova je usluga, kao i sve ostale u ProCredit poslovnom portfoliju, pažljivo dizajnirana da klijentima omogući i osigura jednostavnost, sigurnost i dostupnost bankarskih usluga u svakom trenutku. U sklopu Zone 24/7 nalaze se mašine za podizanje i polaganje sredstava u domaćoj valuti. Bitno je istaći da Zona 24/7 pruža i usluge mjenjačnice, tako da klijenti ProCredit banke mogu položiti ili podići EUR valutu u bilo koje vrijeme i to sve sa jednom karticom.

Pored toga, savjetnici ProCredit Bank su informisani, obučeni i spremni da klijentima koji imaju potrebu ili interes za digitalnim načinom poslovanja pruže integrisanu, holističku podršku. Pažljivo prateći dešavanja i praktične primjene u procesu digitalizacije, strategija banke je da uvođenjem novih, prilagođenih alata i kontinuiranom obukom zaposlenih svaku promjenu dočeka u potpunosti operativna i spremna.

"Etički stubovi na kojima počiva poslovanje ProCredit Bank BiH sa privrednicima u BiH od samog početka, prije više od 24 godine, podrazumijevaju upravo ove značajke: jednostavnost, lakoću, efikasnost, brzinu. Mi smo opredijeljeni kao digitalna banka i snažno se zalažemo za primjenu svih mehanizama koji doprinose osnaživanju poslovanja privrednih subjekata, u potpunosti svjesni činjenice da su njihova dobrobit i ekonomski napredak države u direktnoj vezi u najvećoj mogućoj mjeri“, rekao je Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank BiH. "Nakon više od šest godina priprema i zalaganja za ovaj trenutak, izuzetno nas raduje što prvi put vidimo da je tržište zaista predvođeno Upravom za indirektno oporezivanje (UIO), i da se institiucije javne uprave digitalizuju kako bi omogućili poslovnoj zajednici jednostavan, brz i siguran pristup. Upravo to je i naš fokus i zadatak", jasan je bio Salkanović.

Tehnologija koju ProCredit Bank BH, kao prva digitalna banka u BiH,  pruža klijentima je već provjerena i poznata, a platforma za elektronsko bankarstvo se redovno nadograđuje kako bi adekvatno ispratila svaku promjenu koja će, sada je već izvjesno, uslijediti u bliskoj budućnosti. Spremnost i brzina kojom se ProCredit Bank prilagođava svim promjenama objašnjava činjenicu da je već dugi niz godina upravo ova banka prvi izbor privrednika u Bosni i Hercegovini.

"Vjerujemo da je konkretno usvajanje digitalizacije i elektronski kvalifikovanih potpisa važan trenutak u reformi javne uprave. Nastaviti ćemo budno pratiti njen tok i zalagati se za što bržu potpunu digitalizaciju koja će se, pored poslovne zajednice, odnositi i na fizička lica i tako dodatno unaprijediti sve segmente. Iskreno se nadamo da će uvođenje elektronskog potpisa i za fizička lica biti među prvim velikim vijestima koje ćemo uskoro objaviti", zaključio je Amir Salkanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital