Vlada RS preuzima Sberbanku, bit će uloženo 15 miliona KM osnovnog kapitala (video)

28.02.2022. 16:05 / Izvor: RTRS
Vlada RA

"Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u RS i uložiće 15 milona KM osnovnog kapitala", rekla je ministarka finansija RS Zora Vidović.

"Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u RS i uložiće 15 milona KM osnovnog kapitala", rekla je ministarka finansija RS Zora Vidović.

Istakla je da će banka nastaviti raditi pod novim imenom.

"Vlada RS će preuzeti i zaštititi banku. Osnivamo novu banku pod novim imenom i nastavlja se rad. Sve je u skladu sa zakonskim procedurama", istakla je Vidovićeva.

Naglasila je da je finansijski sistem ostaje potpuno stabilan.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković da će novo ime banke biti objavljeno u naredna 24 časa.

"Svaka marka, sva sredstva biće zaštićeni, izvršavaće sve svoje obaveze kao i do sada. Imali smo brzu reakciju Agencije za bankarstvo RS", istakao je Višković.

Direktor Sberbanke u Banjaluci Aleksandar Kesić rekao je da ova banka u Republici Srpskoj postoji više od 20 godina i nikada nije imala problema.

"Imamo trenutno dva problema jedan jeste vlasničke akcije Sberbanke, a drugi problem je uopštena panika građana, koju mi svakako razumijemo. Građani trebaju da znaju da mi nemamo nikakvih problema kada je u pitanju isplata, svaka marka građana biće isplaćena i zaštićena", istakao je Kesić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Vlada Republike Srpske sada vlasnik Sberbanke, što govori da je to garancija samim klijentima za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca.

Dodik je rekao da je ponosan što institucije RS u ovom smislu reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke, te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mjesta.

"Cilj je da ova banka ne doživi krah jer je važna za naš bankarski sistem", rekao je Dodik.

Srđan Šuput iz Agencije za bankarstvo RS rekao je da je Agencija ušla u upravljanje Sberbankom, te da će Vlada stati iza ove banke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital