AIK banka preuzela vlasništvo nad Sberbank a.d. Srbija

01.03.2022. 08:46 / Izvor: Akta.ba
aik banka

AIK Banka a.d. Beograd zaključila je sa Narodnom bankom Srbije ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd po osnovu kojih će steći 100% vlasništva.

AIK Banka a.d. Beograd zaključila je sa Narodnom bankom Srbije ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd po osnovu kojih će steći 100% vlasništva.

Ovom promjenom Sberbank Srbija prestaje da bude dio bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG, Beč, Austrija i postaje dio domaće bankarske grupe, saopćeno je iz Sberbank Srbija.

Imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, Narodna banka Srbije prethodno je donijela rešenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbank Srbija čime je omogućena neposredna prodaja akcija banke od strane Narodne banke Srbije.

Širenjem poslovanja i kombinacijom svojih modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, spajajući stručnost i tehnologiju obje banke i njihovog dugogodišnjeg iskustva. AIK Banka ovim sticanjem povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u Srbiji. 

Transakcija prebacivanja akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd u vlasništvo AIK banke realizovaće se sutra. 

Narodna banka Srbije još jednom ukazuje da je Sberbank Srbija a.d. Beograd visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju dio jake domaće bankarske grupe, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital