Svjetska banka ostaje važan partner BiH

03.03.2022. 12:46 / Izvor: Akta.ba
svjetska banka

Predstavnici Svjetske banke zahvalili su se ministru Bevandi na osobnom angažmanu u pripremi i realizaciji važnih projekata u BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa visokim izaslanstvom Svjetske banke (SB) predvođenim regionalnom direktoricom Svjetske Banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Ministar Bevanda zahvalio se čelnicima Svjetske banke na potpori koju su pružili BiH putem dva projekta ukupne vrijednosti oko 90 milijuna eura namjenjenih za oporavak od posljedica pandemije Covid-19.

Na sastanku je istaknuto da je u postupku zaključivanja osam ugovora za projekte u vrijednost oko 414 milijuna eura, a u postupku implementacije je deset projekata vrijednih 463,9 milijuna eura.

"Svjesni smo da postoje zastoji zbog kompliciranog postupka sklapanja sporazuma i odlučivanja na više razina vlasti. Ministarstvo finansija i trezora BiH nikada nije kočničar i pruža podršku svim institucijama u ovim aktivnostima", naglasio je ministar Bevanda.

Tokom sastanka bilo je riječi o načinu fukncioniranja institucija u vrijeme privremenog finansiranja jer nije usvojen Globalni fiskalni okvir kako bi se u Ministarstvo finansija i trezora BiH mogao pripremiti proračun za ovu godinu.

Ministar Bevanda ponovio je da je Zakonom o finasiranju institucija BiH propisano da se uredno izmiruju međunarodne obveze bez obzira da li je usvojen proračun ili Odluka o privremenom finansiranju.

Predstavnici Svjetske banke zahvalili su se ministru Bevandi na osobnom angažmanu u pripremi i realizaciji važnih projekata u BiH.

Oni su naglasili da je u pripremi novi Sporazum o partnerstvu između BiH i SB za razdoblje 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoliša, nastavak jačanja sustava zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju.

Sastanku je nazočio i direktor SB za BIH i Crnu Goru Christofer Sheldon. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital