Partnerstvo Sparkasse Banke i EFSE - Doprinos ekonomskom prosperitetu BiH

29.03.2022. 13:31 / Izvor: Akta.ba
sparkasse

Partnerstvo Sparkasse Banke i EFSE: obezbijeđena kreditna sredstva u iznosu od 5 miliona eura za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Kroz partnerstvo Sparkasse banke i Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), obezbijeđena je nova kreditna linija u iznosu od pet miliona eura namijenjena jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način, Sparkasse banka je obezbijedila još jedan vid finansiranja za pomenuta preduzeća, kako bi ih dodatno stimulisala da lakše ostvare svoje poslovne vizije, što će u konačnici doprinijeti njihovoj većoj konkurentnosti na tržištu, razvoju poslovnog ciklusa i kreiranju novih radnih mjesta.

U dijelu podrške razvoju start-up preduzeća na bh tržištu, saradnjom EFSE i Sparkasse banke osiguran je i dodatni garantni fond za preduzeća iz programa „Korak po Korak“ a kojeg banka sprovodi u saradnji sa Fondacijom Mozaik. Zahvaljujući tome, preduzećima koja tek započinju biznis bit će obezbijeđen lakši pristup kreditnim sredstvima za projekte koji ih mogu učiniti konkurentnijim na lokalnom, regionalnom i međunarodnom  tržištu.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojima je Sparkasse Bank potvrdila dugoročnu, stratešku opredijeljenost za stvaranje boljih uvjeta za rad i razvoj start-upa, malih i srednjih preduzeća kao ključnih generatora za razvoj lokalnih zajednica i same ekonomije.

"Sparkasse Banka slijedi poslovni model banke koja ne pruža samo finansijsku uslugu, nego se brine o finansijskom zdravlju zajednice u kojoj posluje. Jedan od ključnih pilara tog modela je finansijska inkluzija i podrška srednjem i malom biznisu, kao najvećem pokretaču poslovne aktivnosti i zapošljavanja u BiH. Konačni cilj nam je dati konkretan i održiv doprinos ekonomskom prosperitetu zemlje, a na tom putu želimo stvarati sinergiju s institucijama koje dijele istu viziju, kao što je EFSE. S ovom kreditnom linijom širimo našu uspješnu saradnju i otvaramo još jednu priliku našim klijentima, malim i srednjim preduzećima da kroz dodatna finansijska sredstva razvijaju poslovanje i jačaju svoju konkurentsku poziciju", izjavio  je Amir Softić, Predsjednik Uprave Sparkasse banke“

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital