Država će od novembra garantovati 70.000 KM depozita u slučaju propasti banke

10.10.2022. 13:58 / Izvor: Akta.ba
osiguranje depozita

Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine usvojio je, na sjednici 6. oktobra u Sarajevu, odluku kojom se iznos osiguranog depozita u bankama.

Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine usvojio je, na sjednici 6. oktobra u Sarajevu, odluku kojom se iznos osiguranog depozita u bankama u Bosni i Hercegovini povećava sa sadašnjih 50.000 KM na iznos od 70.000 KM.

Odluka će se početi primjenjivati od 1. novembra 2022. godine, a to znači da će sada država osiguravati 70.000 KM vašeg novca koji čuvate u banci u slučaju da ona propadne.

"Tom odlukom Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine nastavlja da doprinosi jačanju povjerenja u bankarski sistem, te sveukupnoj finansijskoj stabilnosti u državi", naveli su iz Agencije.

Istovremeno, ističu da povećanjem iznosa osguranog depozita Bosna i Hercegovina nastavlja da se približava standardima Evropske unije iz oblasti zaštite depozita.

"Upravni odbor, na navedenoj sjednici, je odlučio i da stopa premije za 2023. godinu za banke ostane nepromijenjena u odnosu na 2022. godinu tj. zadržava se na 0,26 posto na godišnjem nivou", saopćila je Služba za odnose sa javnošću Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital