O RSTF

Održan sastanak koordinacije bankarske supervizije

30.06.2023. 13:13 / Izvor: Akta.ba
CBBiH

Održan redovni sastanak Koordinacije bankarske supervizije na kojem je podržano usvajanje Metodologije za izračun referentne stope prosječnog troška finansiranja banaka u BiH.

U Sarajevu je 29.6.2023. godine održan redovni sastanak Koordinacije bankarske supervizije na kojem je podržano usvajanje Metodologije za izračun referentne stope prosječnog troška finansiranja banaka u BiH (RSTF).

Cilj ove Metodologije je da se utvrde referentne vrijednosti prosječnog troška finansiranja banaka koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine i da se domaćim bankama ponudi izbor korištenja ovih stopa, kao referentnih vrijednosti u ugovorima o kreditima sa promjenjivom kamatnom stopom. Korištenjem ovih stopa u slučaju kada se finansiranje vrši pretežno iz domaćih izvora, banke bi bile u mogućnosti bolje upravljati kamatno induciranim kreditnim rizikom, te bi se ublažili rizici po cjelokupnu finansijsku stabilnost, poboljšali uslovi funkcionisanja unutrašnjeg tržišta, te osigurao viši nivo zaštite korisnika finansijskih usluga i investitora.

Sastankom je predsjedavao guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić, a prisustvovali su direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine  Jasmin Mahmuzić i direktor Filijale Sarajevo Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine  Alma Kešo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital