Pod kontrolom i zaštitom države, Sberbanke u BiH nastavljaju svoje poslovanje

28.02.2022. 12:10 / Izvor: Akta.ba
sberbank

Pod kontrolom i zaštitom države, Sberbanke u BiH sada nastavljaju svoje poslovanje oslobođene direktnog negativnog utjecaja.

Entitetske agencije za bankarstvo su preuzele kontrolu nad Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka, čime je eliminiran rizik utjecaja ruskog vlasništva. U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, agencije za bankarstvo su oduzele glasačka prava od Sberbank Europe. Svojim odlukama sačuvale su stabilnost bankarskog sektora Bosne i Hercegovine, zaštitile sve štediše, bh. privredu i radna mjesta. Zbog toga u BiH ne mogu se desiti scenariji kojima svjedočimo u nekim EU državama gdje Sberbank Europe ima podružnice, saopćeno je danas iz Sberbank BH.

Pod kontrolom i zaštitom države, Sberbanke u BiH sada nastavljaju svoje poslovanje oslobođene direktnog negativnog utjecaja koji je zahvatio druge države gdje posluje Sberbank Europe.  

Istovremeno, Sberbank BH najoštrije osuđuje nepromišljene i štetne špekulacije u javnosti, a koje izazivaju paniku među građanima. Špekulacije o "propadanju" i neosnovani pozivi "na podizanje novca sa štednih računa" su neodgovorni.

"Upravo je država svojom intervencijom u nedjelju napravila iskorak ka stabilizaciji na tržištu i potrebno je da se racionalno sagleda aktuelna situacija. Kao nikada do sada neophodno je raspolagati ispravnim, provjerenim i tačnim informacijama. Zbog toga pozivamo sve bh. građane da prate informacije koje objavljuju regulatorna tijela kao što su Centralna Banka BiH, Agencija za osiguranje depozita BiH, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za bankarstvo RS", poručuju iz ove banke.

Sberbank BH naglašava da posluje uobičajeno na bh. tržištu. Klijenti banke, fizička i pravna lica, imaju potpuni pristup svim svojim transakcijskim računima. Također, klijenti banke imaju nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital