ProCredit Bank potvrđen kreditni rejting sa dugoročno stabilnim izgledima

27.10.2022. 15:47 / Izvor: Akta.ba
Procredit

Fitch Ratings, međunarodno bonitetna agencija, potvrdila je kreditni rejting ProCredit Bank koji joj je dodijeljen 2019. godine.

Fitch Ratings, međunarodno bonitetna agencija, potvrdila je kreditni rejting ProCredit Bank koji joj je dodijeljen 2019. godine. Verifikacijom kreditnog rejtinga potvrđeno je stabilno poslovanje ProCredit Bank, uz analizu rizika koji su na niskom nivou.

Fitch Ratings služi kao važan pokazatelj boniteta i snage finansijske institucije za sve postojeće i buduće poslovne partnere. Glavni  elementi dodijeljenog rejtinga su adekvatan nivo kapitalizacije, snažna pozicija u pogledu finansiranja, likvidnosti i strategije samofinansiranja u kombinaciji sa postepenim poboljšanjem operativne efikasnosti. Dodatno, ProCredit Holding, vlasnik banke također je pozitivno evaluiran kreditnom ocjenom “BBB”. Fitch Ratings ocjenjuje da bh. banka je važan element dugogodišnje i stabilne pozicije banke u jugoistočnoj Evropi.

"Potvrda kreditnog rejtinga osigurava stabilnu budućnost naše grupacije te daje snažnu podršku kod investitora, posebno najznačajnijih finansijskih institucija kao što su EBRD, EIB, BlueOrchard, Finance in Motion, koji nastavljaju finansirati poslovanje grupacije.", ovim povodom je rekao Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank BiH.

Osim toga istakao je da iza uspjeha ProCredit Bank stoji vrijedan i predan tim čija prednost leži u tri činjenice: efikasnom timu, fleksibilnosti pri implementaciji novih ideja, te sigurnosti i stabilnosti jedine banke u BiH sa 100% njemačkim kapitalom.

Fitch grupacija svjetski je lider u operiranju i obradi finansijskih informacija sa mrežom prisutnosti u 30 zemalja svijeta. Grupacija se sastoji od Fitch Ratings (svjetskog lidera u istraživanju i kreiranju kreditnih ocjena), Fitch Solutions (kompanije koja je ključni provajder na tržištu kreditnih informacija, analitičkih alata i potencijalnih rizika) i Fitch Learning (kompanije posvećene treningu i profesionalnom razvoju). 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital