Vlada RS o kamatnim stopama: Bankarski sektor održao stabilnost

28.10.2022. 07:44 / Izvor: SRNA
Vlada RS

Vlada RS očekuje da Agencija za bankarstvo RS redovno prati kretanje kamatnih stopa i da u okviru svojih nadležnosti donosi mjere na ublažavanju efekata porasta kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Vlada Republike Srpske očekuje da Agencija za bankarstvo RS redovno prati kretanje kamatnih stopa i da u okviru svojih nadležnosti donosi mjere na ublažavanju efekata porasta kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Vlada očekuje da Agencija za bankarstvo u okviru svojih nadležnosti donosi mjere s ciljem ublažavanja mogućih negativnih efekata na stabilnost finansijskog sektora i zaštitu korisnika finansijskih usluga, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću. 

Na jučerašnjoj sjednici Vlada se upoznala o Izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske, kao i o Izvještaju o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za prvo polugodište ove godine.

Konstatovano je da je bankarski sektor Republike Srpske, uprkos izazovnom poslovnom okruženju izloženom uticaju postpandemijskih i inflatornih pritisaka, kao i refleksije opštih međunarodnih kretanja na domaći bankarski i realni sektor - održao stabilnost.

Ta stabilnost ogleda se u zadovoljavajućim stopama adekvatnosti kapitala, stopama likvidnosti, pozitivnom poslovanju svih banaka uz poboljšanje koeficijenta profitabilnosti, te smanjenju učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima.

Zabilježen je i pad bilansne aktive kao rezultat smanjenja novčanih sredstava usljed pada depozita, navodi se u saopštenju.

Vlada je konstatovala i da je bankarski sektor u prvom polugodištu obilježilo uspješno restrukturisanje Sberbanke koje je sprovedeno u skladu sa ranije osnaženim regulatornim okvirom.

U prvom polugodište mikrokreditni sektor karakteriše rast bilansne aktive, kapitala i kreditne aktivnosti, rast dospjelih potraživanja koja još imaju nizak nivo učešća u ukupnim kreditima, kao i ostvaren pozitivan finansijski rezultat. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital