Sparkasse Banka pokrenula poduzetničku akademiju za mala i srednja preduzeća

02.12.2022. 13:12 / Izvor: Akta.ba
sparkasse

Sparkasse Banka u partnerstvu sa EFSE (European Fund for Southeast Europe) i revizorsko - konsultantskom kućom Deloitte pokrenula je Poduzetničku akademiju.

Sparkasse Banka u partnerstvu sa EFSE (European Fund for Southeast Europe) i revizorsko - konsultantskom kućom Deloitte pokrenula je Poduzetničku akademiju za svoje klijente, male i srednje privrednike u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Kroz ovaj program banka će svojim klijentima iz SME sektora omogućiti besplatnu nadogradnju poslovnih znanja, perspektiva i praksi koja im mogu pomoći u razvoju poslovanja i donijeti dodatnu vrijednost njihovim kompanijama.

Znanja će s polaznicima akademije podijeliti renomirani stručnjaci revizorsko-konsultantske kuće Deloitte te eksperti iz oblasti digitalnog marketinga. Program je podržan od Evropske unije posredstvom Evropskog fonda za Jugoistočnu evropu (EFSE) koji u BiH zastupa Finance in Motion - saopćeno je iz Sparkasse Banke.

Mejra Juzbašić Bajgorić, Regionalna direktorica Finance in Motion je na otvorenju prve radionice u Sarajevu istaknula da je ova inicijativa rezultat njihovog nastojanja da osnaže mala i srednja preduzeća kao i cjelokupni preduzetnički ekosistem u Bosni i Hercegovini. 

Dodala je da im je zadovoljstvo da Akademiju organiziraju zajedno s partnerom Sparkasse Bankom koja je takođe posvećena razvoju poduzetništva u BiH te društveno odgovornom finansiranju.

Predsjednik Uprave Sparkasse Banke Amir Softić je na otvorenju radionice u Sarajevu iznio unikatnu viziju i poslovni koncept ove banke, a to je da gradi finansijsko zdravlje u zajednici u kojoj posluje.  

"Strateško opredjeljenje naše banke je osnaživanje ekonomije, dominantno malih i srednjih lokalnih biznisa s krajnjim ciljem otvaranja novih radnih mjesta, a budući da SME u BiH generiše gotovo 70 posto poslovne aktivnosti. Mi to primarno radimo kroz naš osnovni, bankarski posao, tako što naše klijente pratimo kao savjetnik, a ne prodavač finansijske usluge", naveo je on.

Dodao je kako to znači da nastoje razumjeti njihove poslovne modele, pratiti ih na putu razvoja, ali isto tako prepoznati one biznise koji su vrlo potencijalni, a imaju određene izazove te im pomoći u prilagodbi poslovnih modela i uspostavi održivih bilansnih struktura.

"Upravo na tragu te misije smo s našim partnerima EFSE i Deloitte odlučili uspostaviti akademiju za poduzetnike. Naime, smatramo da su za uspješno vođenje biznisa ključna tri segmenta: znanje, vještine, kreativnost i inovativnost menadžera u prilagođavanju poslovnih modela “novom normalom” u post-pandemijskom, digitalnom svijetu; zatim, smart korištenje digitalnih marketinških i distributivnih kanala kao šanse za povećanje prihoda u uslovima globalne ekonomije; i konačno, struktuirano prepoznavanje i upravljanje rizicima poslovanja, koje u realnom sektoru još uvijek nije na adekvatnom nivou. Kroz ovu akademiju, ponudit ćemo privrednicima konkretna, aplikativna znanja upravo iz ove tri oblasti", kazao je Softić.

Sparkasse akademiju za privrednike u Mostaru otvorila je direktorica mostarske podružnice Sparkasse Banke Sanela Demirović, dok se na otvorenju u Banjoj Luci malim i srednjim biznisima obratila direktorica Rada Kotaran.

U okviru akademije će se provesti ukupno devet radionica za gotovo 100 kompanija te svečana ceremonija sa dodjelom certifikata poduzetnicima - navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital