Izvještaj danske banke

Prognoza Saxo banke za 2023.: Zabrana proizvodnje mesa, skok cijena zlata..

28.12.2022. 13:31 / Izvor: seebiz.eu
saxo

Šokantne prognoze Saxo banke za 2023. uključuju zabranu proizvodnje mesa, vrtoglavi skok cijena zlata i britansko glasanje za poništenje Brexita.

Šokantne prognoze Saxo banke za 2023. uključuju zabranu proizvodnje mesa, vrtoglavi skok cijena zlata i britansko glasanje za poništenje Brexita.

Godišnje izvješće danske banke, objavljeno ranije ovog mjeseca, očekuje da će globalna gospodarstva prijeći u modus "ratne ekonomije", "gdje su suvereni ekonomski dobici i samopouzdanje nadjačali globalizaciju".

Među "nečuvenim" najavama banke za sljedeću godinu, voditelj robne strategije Saxo Ole Hansen predvidio je da bi cijena spot zlata mogla premašiti 3000 dolara po unci 2023. godine - oko 67% više od trenutne cijene od oko 1797 dolara po unci.

Izvješće svoj prognozirani porast svodi na tri čimbenika: "sve veći mentalitet ratne ekonomije" koji zlato čini privlačnijim od stranih rezervi, veliko ulaganje u nove prioritete nacionalne sigurnosti i povećanje globalne likvidnosti dok kreatori politike pokušavaju izbjeći dužničke debakle u svojim državama recesije.

"Ne bih se iznenadio da vidim gospodarstva vođena robom koja žele ići na zlato zbog nedostatka boljih alternativa", rekao je Steen Jakobsen, glavni investicijski direktor u Saxo-u, za CNBC.

"Mislim da će zlato uzletjeti", dodao je.

Iako analitičari očekuju povećanje cijene zlata 2023., porast tih dimenzija nije vjerojatan, prema globalnoj robnoj obavještajnoj tvrtki CRU.

“Naša su cjenovna očekivanja mnogo umjerenija”, rekao je za CNBC Kirill Kirilenko, viši analitičar u CRU-u.

“Manje oštrouman Fed vjerojatno će dovesti do slabijeg dolara, što bi zauzvrat moglo dati bikovima zlata više prostora za disanje i energije za uspon iduće godine, podižući cijene bliže 1900 dolara za uncu”, rekao je.

Kirilenko je, međutim, naglasio da sve ovisi o potezima Federalnih rezervi. “Svaka naznaka sve većeg 'jastreba' od strane središnje banke SAD-a vjerojatno bi pritisla cijene zlata na niže”, rekao je.

“Nečuveno predviđanje” koje će se najvjerojatnije dogoditi iduće godine, prema Jakobsenu, jest da će se održati još jedan referendum o Brexitu.

"Zapravo mislim da je to jedna od stvari koje su vrlo vjerojatne", rekao je za CNBC.

Tržišna strateginja tvrtke Saxo Jessica Amir rekla je da bi britanski premijer Rishi Sunak i njegov ministar financija Jeremy Hunt mogli spustiti rejtinge Konzervativne stranke na "nečuveno niske razine" jer njihov "brutalni fiskalni program baca UK u veliku recesiju".

To bi, prognozira banka, moglo potaknuti englesku i velšku javnost da preispitaju glasovanje o Brexitu, s mlađim glasačima koji će prednjačiti, te prisiliti Sunaka da raspiše opće izbore.

Saxov Amir rekao je da bi oporbena Laburistička stranka tada mogla pobijediti na izborima i obećati referendum za poništenje Brexita za 1. studenoga, s pobjedom glasovanja o ponovnom pridruživanju.

“Poslovni ljudi kažu da je jedino što su dobili od Brexita GDPR specifičan za Ujedinjeno Kraljevstvo”, rekao je Jakobsen iz Saxa za CNBC. "Ostalo je samo povećana birokracija", rekao je.

Anand Menon, direktor think tanka "Ujedinjeno Kraljevstvo u Europi koja se mijenja", rekao je da se ovo predviđanje "jednostavno ne drži vodu".

“Ne mislim da će biti drugog referenduma i ideja da bi [vođa laburista Keir] Starmer usvojio to stajalište je za golubove”, rekao je.

Starmer je na poslovnoj konferenciji u rujnu rekao da će njegova stranka "učiniti da Brexit uspije".

Javno raspoloženje prema Brexitu promijenilo se od referenduma, rekao je Menon, nakon što je glasovanje rezultiralo tankom većinom od 52% birača koji su se odlučili napustiti EU još 2016. godine.

"Apsolutno je slučaj da se čini da se javno mnijenje okreće", rekao je.

Istraživanje koje je proveo YouGov u studenom pokazalo je da 59% od 6174 ispitanih osoba smatra da je Brexit prošao "prilično loše" ili "vrlo loše" od kraja 2020., dok je samo 2% reklo da je prošao "vrlo dobro".

Meso je odgovorno za 57% emisija iz proizvodnje hrane, prema istraživanju koje je objavila Nature Food, a s obzirom na to da su zemlje diljem svijeta preuzele obveze neto nulte emisije, Saxo kaže da je moguće da bi barem jedna zemlja mogla u potpunosti ukinuti proizvodnju mesa.

Jedna bi nacija "koja želi prednjačiti drugima" po svojim klimatskim podacima mogla odlučiti snažno oporezovati meso od 2025. i mogla bi u potpunosti zabraniti sve domaće proizvedeno živo životinjsko meso do 2030., rekao je Charu Chanana, tržišni strateg tvrtke Saxo.

"Ne bih se iznenadio da vidim škole u Danskoj i Švedskoj kako potpuno zabranjuju meso, to definitivno ide u tom smjeru", rekao je Jakobsen iz Saxoa za CNBC. "Zvuči ludo za nas starce", dodao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo, zemlje Europske unije, Japan i Kanada su među državama s pravno obvezujućim obećanjima o neto nuli.

Odjel za okoliš, hranu i ruralnu poljoprivredu Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da "nema planova" za uvođenje poreza na meso ili zabranu proizvodnje mesa kada je kontaktirao CNBC.

Podsjetimo, Saxo je 2015. predvidio da će Ujedinjeno Kraljevstvo glasati za izlazak iz Europske unije, predvidjela je da će Njemačka ući u recesiju 2019. – što je zemlja za dlaku izbjegla – i kladila se da će bitcoin doživjeti meteorski porast u 2017.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital