Hoće li se dolar vratiti na uzlaznu putanju?

14.07.2015. 10:12 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Hoće li se dolar vratiti na uzlaznu putanju?

Obzirom da je eurozona još uvijek zatrpana problemima, američki dolar mogao bi se vratiti na uzlaznu putanju, ali brojke će tek pokazati kojim trendom i ovisno je li oporavak gospodarstva SAD-a uistinu trajna pojava, smatra John Hardy.

S obzirom da je eurozona još uvijek zatrpana problemima, američki dolar mogao bi se vratiti na uzlaznu putanju, ali brojke će tek pokazati kojim trendom i ovisno je li oporavak gospodarstva SAD-a uistinu trajna pojava, smatra John Hardy, rukovoditelj strategije za trgovanje valutama (Forex) u Saxo Banci u svojim najvažnijim predviđanjima za treći kvartal.

Nakon što mu je trebalo da se konsolidira u proteklom kvartalu, trgovanje USD-om trebat će punu pozornost ulagača u sljedeća tri mjeseca, ističe Hardy u analizi kretanja u prvoj polovici godine te najavi novih trendova jer dolar bi se mogao ponovno oporaviti, ponesen statistikama o američkom gospodarstvu i opciji da Fed poveća stope u rujnu.

"U trećem kvartalu za očekivati je da će ECB držati pod kontrolom europsko tržište obveznica kako bi se stabilizirala i trgovina EURUSD-om. U suprotnom, prinosi za obveznice država s 'periferije' postat će veliko opterećenje za EU i euro", kaže John Hardy u tradicionalnom izvješću Saxo Banke 'Essential Trades' za treći kvartal.

Američki je dolar, ukratko, na početku godine imao sjajne rezultate dok je euro bio ispod očekivanja, pa je ta kombinacija spustila valutni par EURUSD sve do ispod 1,0500 sredinom travnja u očekivanju značajnog i već najavljenog programa otkupa državnih obveznica Europske središnje banke.

No, najniža razina EURUSD zabilježena je samo nekoliko dana nakon početka QE programa jer je tržište već ukalkuliralo poteze ECB-a, uz činjenicu da je u prvom kvartalu ove godine gospodarstvo SAD-a imalo jako loš rast prema svim ekonomskim pokazateljima, podsjećaju iz Saxo Banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital