124 članice iz 41 zemlje

ProCredit grupacija pristupila Savezu banaka s nultom neto stopom emisija

28.12.2022. 14:46 / Izvor: Akta.ba
ProCredit

Ovaj savez banaka iz cijelog svijeta, koje okupljaju Ujedinjene nacije i kojeg predvodi bankarski sektor, obavezuje se da će do 2050. godine ili ranije svoj kreditni i investicioni portfolio prilagoditi nultoj neto stopi emisija.

U skladu sa svojim opredjeljenjem za klimatski pozitivnu budućnost i potvrđujući svoje nastojanje za postizanje nulte neto stope emisija, ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ProCredit Holding), matično društvo ProCredit grupacije usmjerene na uticaj i razvoj, pridružio se Savezu banaka sa nultom neto stopom emisija (Net-Zero Banking Alliance (NZBA)).

Ovaj savez banaka iz cijelog svijeta, koje okupljaju Ujedinjene nacije i kojeg predvodi bankarski sektor, obavezuje se da će do 2050. godine ili ranije svoj kreditni i investicioni portfolio prilagoditi nultoj neto stopi emisija, što je u skladu sa najambicioznijim ciljevima postavljenim Pariškim klimatskim sporazumom.

ProCredit grupacija se, pored toga, obavezala da će svoja kratkoročna i dugoročna smanjenja emisija utvrditi u skladu sa Standardom za nulte neto stope emisija Inicijative za naučno zasnovane ciljeve (Science Based Targets initiative (SBTi) Net-Zero Standard), a u sklopu postizanja cilja grupe organizacija za ograničavanje globalnog rasta temperature na 1,5°C (Business Ambition for 1.5°C) i kampanje Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (UNFCCC) - Utrka do nulte stope emisija, s tim da SBTi navedene ciljeve tek treba usvojiti.

Sa više od 124 članice iz 41 zemlje i ukupnom aktivom od 73 triliona američkih dolara, što čini 41% ukupne bankarske imovine u svijetu, ovaj Savez predstavlja ključni korak u angažovanju sektora finansija na klimatskim politikama i prepoznaje vrlo važnu ulogu koju banke imaju u pružanju podrške u prelasku svjetske realne ekonomije na nulte neto emisije, na način da obuhvata i operativne emisije i emisije koje se mogu pripisati, a uključuje i emisije opsega 3.

Kao i sve članice Saveza, ProCredit Holding obavezuje se da će:

  • za prioritetne sektore, privremene ciljeve zasnovane na scenarijima, postaviti za 2030. godinu ili ranije
  • kao prioritete odrediti oblasti od najvećeg utjecaja, odnosno, sektore koji izazivaju najizraženije efekte gasova staklene bašte i najveće emisije,
  • jednom godišnje objavljivati informacije o emisijama i intenzitetu emisija
  • uzimati u obzir najbolja raspoloživa naučna znanja
  • prvi cilj (prve ciljeve) postaviti u roku od 18 mjeseci od potpisivanja, a nakon toga, dostavljati godišnje izvještaje
  • objavljivati informacije o ostvarenom napretku u odnosu na strategiju prelaska koju je ocijenio odbor

Savez NZBA okuplja Finansijska inicijativa Programa Ujedinjenih nacija za okoliš, a predstavlja bankarski element Finansijskog saveza iz Glasgowa za nultu neto stopu emisija kojim predsjedava Mark Carney, specijalni izaslanik UN-a za klimatsku politiku i finansije.

ProCredit Holding se sa ponosom pridružuje vodećim partnerima iz bankarskog sektora u zajedničkim aktivnostima koje poduzimaju kako bi ovaj Savez najkasnije do 2050. godine postigao nultu neto stopu emisija.

"Očekujemo da ćemo ubrzati klimatske mjere, a našim klijentima u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, kao i Južnoj Americi i Njemačkoj, pružiti podršku u realizaciji planova tranzicije. Kao odgovor na Pariški sporazum, ProCredit grupacija je od 2018. godine svoje emisije smanjila za polovinu. Sada, kada smo usmjereni na postizanje statusa nulte neto stope emisija, prepoznajemo vrijednost saradnje sa kolegama i postavljanja dodatnih naučno zasnovanih ciljeva. Zato Savez banaka sa nultom neto stopom emisija i Inicijativu za naučno zasnovane ciljeve smatramo ključnim partnerima u postizanju ovog cilja“, objašnjava Hubert Spechtenhauser, predsjednik Uprave ProCredit Holdinga.

ProCredit grupacija, koja je uglavnom aktivna u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, već duži niz godina transparentno obavještava o različitim nefinansijskim pokazateljima i aktivnostima u okviru svog poslovanja usmjerenim na održivost, u skladu sa standardima Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) (osnovna opcija), a u septembru 2021. godine priključila se Partnerstvu finansijskih institucija za obračun emisija ugljika (Partnership for Carbon Accounting Financials).

Cilj pristupa koji ProCredit grupacija primjenjuje u poslovanju nije samo smanjiti unutrašnji i vanjski utjecaj, već i promovirati kredite i ulaganja koja pozitivno utiču na okoliš.

ProCredit banke u svojim bankarskim odnosima pažnju posvećuju MSP-ima koja ispunjavaju stroge ESG standarde i koja imaju najveći potencijal za stvaranje ekološki održivog bogatstva i zapošljavanje u domaćoj ekonomiji. U kreditnom poslovanju posebno podržavaju ulaganja u inovativne i eko tehnologije, a eko kreditni portfolio već sada čini gotovo 20% ukupnog portfolija grupacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital