DODATNO POJAŠNJENJE

Raiffesen banka provela usklađivanje vrijednosti šestomjesečnog EURIBOR-a

02.02.2023. 11:09 / Izvor: Akta.ba
raiffeisen

Provedeno usklađivanje vrijednosti ugovorenog promjenjivog elementa nominalne kamatne stope - šestomjesečnog EURIBOR-a.

Postupajući u skladu s ugovorima o kreditu sa promjenjivom nominalnom kamatnom stopom, a u okviru kojih su definisani uslovi promjenjivosti kamatnih stopa i rokovi za njihovu primjenu, provedeno je usklađivanje vrijednosti ugovorenog promjenjivog elementa nominalne kamatne stope - šestomjesečnog EURIBOR-a, potvrđeno je iz Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina za Akta.ba. 

"Vrijednost šestomjesečnog EURIBOR-a na dan 31.12.2022. godine je iznosila 2,693 procentnih poena, dok je na dan 30.06.2022. ova vrijednost iznosila 0,263 procentnih poena, a što predstavlja povećanje od 2,43 procentna poena koje je rekordno u zadnjih nekoliko godina", navode iz banke. 

 Ističu da je u cilju ublažavanja uticaja rasta navedene referentne kamatne stope na ukupnu redovnu nominalnu kamatnu stopu i troškove klijenata, Banka je ograničila maksimalno povećanje nominalne kamatne stope za 1,89 procentnih poena u odnosu na visinu nominalne kamatne stope u prethodnom periodu ili na dan 30.06.2022.

Podsjetimo, jučer smo objavili da je Raiffeisen BANK d.d Bosna i Hercegovina obavijestila je klijente da je kod određenih ugovora i kredita u otplati došlo do povećanja nominalne kamatne stope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital