OBAVIJESTILI KLIJENTE

Raiffeisen banka povećala kamate na kredite u otplati

01.02.2023. 15:16 / Izvor: Akta.ba
raiffeisen banka

Raiffeisen BANK d.d Bosna i Hercegovina obavijestila je klijente da je kod određenih kredita u otplati došlo do povećanja nominalne kamatne stope.

Raiffeisen BANK d.d Bosna i Hercegovina obavijestila je klijente da je kod određenih ugovora i kredita u otplati došlo do povećanja nominalne kamatne stope, saznaje Akta.ba.

U jednom od obavještenja ( u koje je Akta.ba imala uvid), navodi se da je izvršeno usklađivanje nominalne kamatne stope koja je promijenjena sa 9.26% na 10.58% s početkom primjene od 11.03.2023 prema dospijeću anuiteta kredita u otplati. 

PREUZELI DIO NEGATIVNOG UTICAJA

"Promjena kamatne stope uzrokovana je usklađivanjem promjenjivog elementa ugovorene nominalne kamatne stope sa promjenom vrijednosti 6-mjesečnog Euribora kao Referentne stope na evropskom međubankarskom tržištu, a koji je prema podacima Evropske centralne banke na dan 31.12.2022. godine povećan iznad ugovorenog izuzetka za usklađivanje visine nominalne kamatne stope", navode iz banke.

lako je vrijednost Euribora zabilježila znatan porast u odnosu na prethodno primijenjenu vrijednost kredit u otplati, u skladu sa Odlukom za bankarstvo Federacije BiH o privremenim mjerama za ublažavanje rasta kamatnih stopa, banka je, u cilju ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope na ukupnu redovnu nominalnu kamatnu kredita u otplati ograničila maksimalno povećanje nominalne kamatne stope za 189 bazičnih poena u odnosu na visinu nominalne kamatne stope koju je klijent plaćao u prethodnom periodu ili na dan 30.06.2022., te je na taj način preuzela dio negativnog uticaja navedenog porasta referentne kamatne stope. 

"Iako sam očekivala povećanje kamata, ipak je ovo neugodan osjećaj. Svaki dan se susrećemo s raznim poskupljenjima i nema im kraja. Moja rata kredita će ovim povećanjem biti veća za oko 10 KM i možda to nije veliki iznos u ovom trenutku, ali na cijeli otplatni plan - itekako jeste", kazala je za naš portal klijentica banke.

Iz Raiffeisen banke je pojašnjeno da je nova kamatna stopa niža od kamatne stope koja bi bila primijenjena da nisu donijeli odluku za postupanje kako je prethodno opisano.

MOGUĆ DALJI RAST

Napominju kako ovakvo postupanje na bilo koji način ne predstavlja odricanje banke od prava za dalju izmjenu kamatne stope u narednim periodima, u skladu s ugovornim odredbama, pozitivnim propisima i kretanjem Euribora, a koje pravo banka u punom obimu zadržava.

U skladu sa izmjenom nominalne kamatne stope, Raiffeisen banka vrši i ponovni obračun efektivne kamatne stope kao i obračun novog mjesečnog anuiteta postojećih kredita u otplati.

Podsjetimo, Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, ranije je istakao da se rast kamatnih stopa očekuje u januaru 2023. godine, ali da očekuje da one budu minimalne: "Govorili smo da će doći do rasta, pogotovo za građane i privredu koji imaju promjenljivu kamatnu stopu, jer je do jula bila negativna stopa. Evropska banka je podigla stopu i preći će dva odsto, što će se sigurno referirati na bankarski sektor."

Evropska centralna banka (ECB) naložila je još krajem oktobra prošle godine povećanje kamatnih stopa s ciljem da suzbije inflaciju. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital