Bez neugodnih iznenađenja

ProCredit Bank: Nećemo podizati varijabilne kamatne stope

31.03.2023. 15:48 / Izvor: Akta.ba
procredit

Iz ProCredit Bank je potvrđeno da će ova banka u narednom referentnom periodu zadržati kamatne stope na postojećoj razini i da neće biti podignute varijabilne kamatne stope.

U odgovoru na često postavljeno pitanje da li će, obzirom na porast cijena i ostalih troškova, doći i do promjene kamatnih stopa, iz ProCredit Bank je potvrđeno da će ova banka u narednom referentnom periodu zadržati kamatne stope na postojećoj razini i da neće biti podignute varijabilne kamatne stope. U pojašnjenju ove odluke iz banke su istakli kako je ovo njihova obaveza ali i odgovornost prema klijentima koju preuzimaju u skladu sa svojom misijom da podržavaju mala i srednja preduzeća u BiH.

Banka je, u svjetlu trenutne ekonomske situacije, rasta cijena i rastućih rizika, svjesna izazova s kojima se suočavaju klijenti i privrednici. Stoga, smatraju da je ova odluka važan korak u pomoći privredi da prevlada trenutne prepreke.Pored ovoga, iz banke su naglasili i da će zadržati najpovoljnije cijene međunarodnog platnog prometa, jedinstvene na našem tržištu.

"Pomno pratimo poslovanje naših klijenata sa kojima smo u bliskom i neprekidnom kontaktu. Imamo 25 godina dugo iskustvo u podršci koju pružamo privredi BiH, i iz takve vizure potpuno razumijemo izazove s kojima se privrednici danas susreću u poslovanju. Njihovi troškovi su povećani, a ovo je vrijeme neizvjesnosti. Stoga smo odlučili snositi teret povećanja referentne kamatne stope (EURIBOR), tako da u našoj banci neće doći do promjena kamatnih stopa za klijente u narednom referentnom periodu“, saopšteno je iz ProCredit Bank. 

"Smatramo da su mala i srednja preduzeća osnova na kojoj počiva ekonomija svake zemlje. Naša je dužnost i odgovornost da stanemo rame uz rame s ovim sektorom upravo sada, kada je solidarnost svih učesnika u tržišnim procesima jako važna zbog domino efekta koji bi mogao uslijediti ako ova karika nije dovoljno čvrsta. Naravno, ovo se odnosi i na fizička lica koja su klijenti naše banke i korisnici kredita", navodi se u saopštenju ProCredit Bank. 

U 2022. godini, ProCredit Bank je plasirala preko 250 miliona KM kredita, od čega je veliki dio bio za investicije u obnovljive izvore energije i mjere energetske efikasnosti. Na putu koji je strateški odabrala, a to je aktivno učešće u energetskoj transformaciji zemlje, banka je pokrenula i za privredu važnu Go Digital in BiH liniju koja malim i srednjim privrednicima osigurava povrat sredstava i do 15% za ulaganja u digitalizaciju i automatizaciju poslovanja. Uz Go Digital liniju, ProCredit Bank kroz projekt GEFF podržava i ulaganja u energetsku efikasnost domaćinstava za fizička lica, uz povrat sredstava od minimalno 15%.

U vrijeme kada se, zbog konstantnih promjena cijena bankarskih proizvoda, ljudi rjeđe odlučuju na investicije, u ProCredit banci smatraju da je njihova odgovornost omogućiti privrednicima da izbjegnu tržišnu stagnaciju. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital