SPOR OD 256 MILIONA KM

Ugroženo poslovanje još jedne banke u RS? Vlada povukla svoje depozite

15.06.2023. 08:29 / Izvor: N1
BANKARSTVO

Agencija za bankarstvo Republike Srpske upozorila je Vladu sa presudom sa kojom se suočava "Unicredit banka" banjaluka u kriptovalutnom sporu koji iznosi 256 miliona maraka.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske upozorila je Vladu sa presudom sa kojom se suočava "Unicredit banka" banjaluka u kriptovalutnom sporu koji iznosi 256 miliona maraka. Zbog tog upozorenja Vlada je bila prinuđena na povuče svoje depozite, saopštila je to ministarka finansija Zora Vidović.

"Unicredit banka je u vrlo teškoj situaciji ima veliku sudsku presudu mnogi su povukli depozite iz te banke nažalost. Mi smo im pomagali, pomagali smo u smislu da smo držali dok god smo htjeli i mogli. Više ne smijemo, upozorava nas Agencija za bankarstvo", istakla je Vidovićeva.

Kako je istakla, Vlada je držanjem depozita pomagala banci koja se našla u teškoj situaciji iz koje će, nada se ona, banka izaći kao pobjednik.

"Nadamo se i želimo da ta presuda bude u njihovu korist", rekla je ministarka hvaleći saradnju sa bankom.

"Unicredit banka" je prvo izgubila prvostepenu presudu, i obavezana je da preduzeću "Bitminer Factory" plati 256 miliona maraka odštete zbog gašenja računa i propasti projekta zasnovanog na blockchain tehnologiji, vezano za kriptovalute.

Drugostepenom presudom Višeg privrednog suda ta obaveza je ukinuta, ali je nakon toga Vrhovnom sudu RS uložen zahtjev za reviziju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital