četiri komercijalne banke

U Sarajevu potpisani ugovori o vođenju depozitnog i transakcijskih računa FBiH

27.10.2023. 07:57 / Izvor: Akta.ba
bankarstvo

Na potpisivanju ugovora bili su prisutni predsjednici uprava sve četiri banke.

Federalni ministar finansija Toni Kraljević i predstavnici četiri komercijalne banke potpisali su u Sarajevu ugovore na godinu dana o vođenju depozitnog i transakcijskih računa za Federaciju BiH.

Nakon provedene procedure produženi su ugovori s bankama kod kojih su i u prethodnom razdoblju vođeni računi u okviru Jedinstvenog računa riznice, odnosno Union banka je depozitna banka, a transakcijske banke su Union banka, Intesa Sanpaolo banka, ASA banka i PBS banka.

Sukladno propisima Zakona o riznici, Jedinstveni račun riznice je sustav bankovnih računa proračuna putem kojega se izvršavaju uplate prihoda i primitaka, isplate rashoda i izdataka i evidentiraju u sustavu Glavne knjige riznice.

Depozitni račun je bankovni račun otvoren u poslovnoj banci na koji se uplaćuju svi javni prihodi, a koji se na kraju radnog dana raspoređuju na transakcijske račune. Transakcijski računi su bankovni računi otvoreni u poslovnim bankama putem kojih se obavljaju svakodnevne transakcije vezane uz izvršenje proračuna i financijskog plana.

Na potpisivanju ugovora bili su prisutni predsjednici uprava sve četiri banke, saopćeno je iz Ministarstva finansija Federacije BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital