Paket sankcija EU

Raiffeisen Bank International skinut s crne liste

20.12.2023. 10:12 / Izvor: seebiz.eu
RFS

Crna lista nema pravni status, ali je simbolično važna jer pojačava javni pritisak.

Austrija je dala odobrenje za 12. paket sankcija EU-a Rusiji nakon što je Ukrajina uklonila Raiffeisen Bank International s crne liste, objavili su u subotu na web stranici ukrajinske vlade i jedan diplomat EU-a.

Austrija se zalagala za uklanjanje banke s ukrajinskog popisa nazvanog "međunarodni pokrovitelji rata" – čiji je cilj posramiti kompanije koje posluju u Rusiji i podržavaju ratne napore, na primjer, plaćanjem poreza.

"Austrijska suzdržanost prema sankcijama je ukinuta", rekao je diplomat EU.

Crna lista nema pravni status, ali je simbolično važna jer pojačava javni pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju, nešto što je austrijska banka rekla da je voljna učiniti, ali što se tek treba dogoditi.

"Status je suspendiran za razdoblje bilateralnih konzultacija koje uključuju predstavnike Europske komisije", objavila je internetska stranica ukrajinske vlade o statusu Raiffeisena u subotu.

Austrija je htjela da se Raiffeisen ukloni s crne liste u zamjenu za potpisivanje najnovijeg paketa sankcija EU-a protiv Rusije.

Raiffeisen je namjeravao odvojiti svoje rusko poslovanje, koje pruža spas za plaćanje stotinama tamošnjih kompanija, nakon što je bio pod pritiskom međunarodnih regulatora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital