Banke iz "neprijateljskih" zemalja

Raiffeisen pod američkim pritiskom zbog ostanka u Rusiji

21.02.2023. 13:59 / Izvor: seebiz.eu
Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International, jedna od najvećih austrijskih financijskih institucija, suočena je s istragom Ureda za kontrolu inozemne imovine.

Raiffeisen Bank International, jedna od najvećih austrijskih financijskih institucija, suočena je s istragom Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a zbog njezinih poslovnih aktivnosti povezanih s Rusijom, izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

Raiffeisen, talijanski UniCredit i američki Citi među desecima su banaka iz “neprijateljskih” zemalja koje i dalje ne mogu izaći s ruskog tržišta zbog posebnog dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina koji zabranjuje takve poslove bez posebnog odobrenja vlasti.

Jedina banka koja se uspjela brzo povući iz Rusije nakon sveobuhvatne vojne invazije na Ukrajinu bila je francuska Societe Generale, koja je svoju Rosbank u potpunom vlasništvu prodala oligarhu Vladimiru Potanjinu.

Citi gasi svoje poslovanje i navodno istražuje mogućnosti povlačenja iz Rusije, ali ne želi "jednostavno dati imovinu". UniCredit banka do sada je uspjela prenijeti svoju knjigu kredita na lokalnu UralSib banku.

Još uvijek nisu poznati pravi planovi Raiffeisena. Kontinuirana uključenost Raiffeisena u Rusiju mogla bi ići daleko dalje od toga da ostanete "zarobljeni" u zemlji i jednostavno ne možete izaći iz nje zbog birokratije koju je nametnuo Kremlj. Navodno je OFAC u siječnju 2023. od Raiffeisena zatražio pojašnjenje o izloženosti banke u Rusiji, djelomično okupiranom Donbasu, Ukrajini pa čak i Siriji, uključujući detalje o transakcijama i određenim aktivnostima klijenata.

Raiffeisen je 10. najveća banka po imovini u Rusiji i trenutno ne može povući ništa od svoje rastuće dobiti iz ruskog poslovanja.

Analitičari i pravni stručnjaci koje je anketirao Reuters napominju da bi OFAC-ovo traženje informacija moglo biti standardna praksa i ne bi nužno dovelo do trenutnih kazni ili sankcija za Raiffeisen. No, u skladu s prethodnim izvješćima da su se američki dužnosnici udvostručili u sprječavanju "curenja sankcija" diljem svijeta, ovo bi moglo biti prvo upozorenje austrijskoj banci da ubrza svoje povlačenje iz Rusije.

Reuters podsjeća da je važnost Raiffeisena za rusko gospodarstvo naglašena njegovom pozicijom jedne od samo dvije strane banke na popisu 13 "sistemski važnih kreditnih institucija" Središnje banke Rusije (CBR).

Raiffeisen Bank International (RBI) je druga najveća prekogranična banka u srednjoj i istočnoj Europi po imovini, te je ostvarila bolju od očekivane konsolidirane neto dobiti od 3,6 milijardi eura u 2022., što je povećanje od 164%, s više od polovine dobiti od više od 2 milijarde eura dolazi iz ruskih operacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital