POTVRDILI IZVORI

Evropska centralna banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju

24.03.2023. 09:58 / Izvor: Agencije
bankarstvo

Evropska centralna banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da ugasi svoje visoko profitabilno poslovanje u Rusiji.

Evropska centralna banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da ugasi svoje visoko profitabilno poslovanje u Rusiji, potvrdilo je za Reuters pet upućenih izvora.

Pritisak dolazi nakon što je visoki američki zvaničnik za sankcije izrazio zabrinutost u vezi sa poslovanjem Raiffeisena u Rusiji tokom prošlomjesečne posjete Beču, rekla je druga osoba upoznata s tim pitanjem, zamolivši da ostane neimenovana zbog osjetljivosti.

Pritisak Washingtona i ECB-a povećava rizik za Austriju i njenu drugu najveću banku, koja igra ključnu ulogu u ruskoj ekonomiji, ali i sve sporniju dok se ratu u Ukrajini ne nazire kraj. Mnoge zapadne kompanije, uključujući francusku banku Societe Generale, već su napustile Rusiju.

Iako ECB ne traži od Raiffeisena da odmah napusti zemlju, ona želi plan za smanjenje poslovanja, rekla su dva izvora. Jedna osoba je rekla da bi takav plan mogao uključivati prodaju ili zatvaranje ruske filijale.

"Tražili smo od banaka da pomno prate poslovanje u Rusiji, i u idealnom slučaju, da ga smanje što je više moguće", rekao je portparol ECB-a.

Raiffeisen, međutim, još ne namjerava da predstavi takav plan, tvrde izvori, a neki zvaničnici austrijske vlade pritiske vide kao neopravdano strano miješanje.

Raiffeisen je sada najvažnija zapadna banka u Rusiji koja vrši otprilike jednu četvrtinu transfera eura u zemlju, iako su druge banke, poput italijanske UniCredit, i dalje prisutne.

Zvaničnici ECB nisu skloni vršiti pritisak na Raiffeisen da hitno prodaju rusku filijalu, strahujući od finansijskog udara koji bi to mogao izazvati nakon sedmica globalnih bankarskih poremećaja, rekao je jedan izvor.

Portparol austrijskog ministarstva finansija rekao je da je, iako ne može biti povratka na status quo u odnosima s Rusijom, "većina" međunarodnih kompanija uključujući banke ostala tamo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital