NOVO POGLAVLJE

Zbogom dolari: Iran i Rusija finalizirali dogovor o trgovini u lokalnim valutama

28.12.2023. 09:08 / Izvor: Agencije
bankarstvo

Iran i Rusija finalizirali su sporazum prema kojem će trgovati u svojim lokalnim valutama umjesto u američkom dolaru.

Iran i Rusija finalizirali su sporazum prema kojem će trgovati u svojim lokalnim valutama umjesto u američkom dolaru, izvijestila je u srijedu iranska državna novinska agencija IRNA.

"Uspostava novih finansijskih i bankarskih platformi otvorila je 'novo poglavlje' u bankarskim odnosima između Irana i Rusije, pri čemu su dvije zemlje pristale odbaciti američki dolar i umjesto toga trgovati u lokalnim valutama", saopćila je IRNA, pozivajući se na informacije iz Centralne Bank Irana.

Dogovor je finaliziran na sastanku guvernera centralnih banaka dviju zemalja održanom u Rusiji.

Platforme kao što su sistemi za razmjenu poruka koji nisu SWIFT i uspostavljanje bilateralnih brokerskih odnosa koristeći nacionalne valute sada koriste banke i kompanije u Iranu i Rusiji.

U julu 2022. Iran i Rusija najavili su planove za korištenje svojih nacionalnih valuta umjesto američkog dolara u međusobnoj trgovini.

Tokom sastanka tog mjeseca u Teheranu, iranski vođa ajatolah Ali Khamenei izrazio je potrebu napuštanja dolara u globalnoj trgovini.

Kao odgovor, ruski predsjednik Vladimir Putin primijetio je da SAD pokušava koristiti dolar kao sredstvo pritiska, dodajući da Iran i Rusija rade na načinima korištenja svojih nacionalnih valuta u svojim trgovinskim odnosima.

Iran je u ponedjeljak potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom ekonomskom unijom (EEU) koju predvodi Rusija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital