Milijarde dolara kapitala bježe iz Rusije

15.08.2013. 09:27 / Izvor: Business.hr
Milijarde dolara kapitala bježe  iz Rusije

​Čisti odljev kapitala iz Rusije tokom minulog mjeseca iznosio je šest do sedam milijardi dolara, dok je u 2012. godini, nakon rasta u prvim mjesecima, smanjen na ukupno 56,8 milijardi.

Čisti odljev kapitala iz Rusije tokom minulog mjeseca iznosio je šest do sedam milijardi dolara, dok je u 2012. godini, nakon rasta u prvim mjesecima, smanjen na ukupno 56,8 milijardi, skoro 24 milijarde dolara manje nego tokom 2011. godine.

Na samom početku 2011. godine, Centralna banka Rusije je registrirala veoma visok odlljev kapitala od približno 14 milijardi dolara, i tada su vladini dužnosnici strahovali da će se bijeg kapitala nastaviti, ali se ta pesimistička očekivanja nisu ostvarila, prenose moskovski elektronski mediji.

Kao glavne razloge stalno visokog odljeva kapitala iz Rusije ekonomisti navode nezadovoljavajući investicijsku klimu, suviše veliki utjecaj države na gospodarske tokove, kao i znatno blažu poreznu politiku u takozvanim off shore zonama, gdje većina bogatih Rusa drže svoja financijska sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital