Bankarski sistem u BiH zdrav i siguran

05.09.2014. 14:40 / Izvor: eKapija.ba
Bankarski sistem u BiH zdrav i siguran

Tema sastanka bila je vezana za aktuelno pitanje unapređenja saradnje host supervizora iz zemalja koje nisu članice EU sa relevantnim EU institucijama nadležnim za nadzor banaka.

U organizaciji Agencije za bankarstvo Republike Srpske i Agencije za bankarstvo Federacije BiH, 5.septembra 2014.godine u Banjoj Luci održan je regionalni sastanak o home-host saradnji, kojem su, pored navedenih institucija prisustvovali i predstavnici Centralne banke BiH, Narodne banke Srbije, Centralne banke Crne Gore, Narodne banke Republike Makedonije, Banka Albanije, te Agencije za regulativu i superviziju Turske.

Prisutne je pozdravio guverner Centralne banke BiH, dr. Kemal Kozarić, kao i direktori entitetskih agencija za bankarstvo koji su istakli da je bankarski sistem u BiH zdrav i siguran, te da je saradnja Centralne banke BiH i entitetskih agencija za bankarstvo BiH na visokom nivou.

Tema sastanka bila je vezana za aktuelno pitanje unapređenja saradnje host supervizora iz zemalja koje nisu članice EU sa relevantnim EU institucijama nadležnim za nadzor banaka. Učesnici su, putem razmjene stavova i komentara u vezi sa gore navedenim, dali doprinos u cilju sačinjavanja konačnog nacrta memoranduma o saradnji koji bi odgovarajuće predstavljali interese svih zemalja učesnica.

Svi učesnici sastanka su uputili iskrene zahvalnice guverneru Banke Albanije, gospodinu Adrianu Fulaniju, koji je zaslužan za pokretanje inicijative za potpisivanje memoranduma o saradnji između host supervizora iz zemalja koje nisu članice EU sa relevantnim EU institucijama nadležnim za nadzor banaka.

Učesnici su sastanak ocijenili kao vrlo koristan i kao korak naprijed ka postizanju uzajamnog dogovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital